Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

29 Aprilie 2020
Vizualizari: 3472
Comentează add

Planul Spaniei de revenire la normalitate: fără date exacte și fără deplasări între cele 50 de provincii.

Planul Spaniei de revenire la normalitate #Covid-19

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Madrid. Foto: Annamaria Damian.

Spania aplică în continuare cele mai stricte măsuri de izolare din Europa, dar are și cele mai multe cazuri de persoane contaminate, peste 212.000. Pentru alcătuirea planului de revenire la normalitate, Guvernul de la Madrid a preferat să nu stabilească date exacte, ci faze, cu interval de două săptămâni între ele, pentru a nu crea așteptări.

De asemenea, surse din Executivul de la Madrid spun că setul de măsuri de relaxare a restricțiilor a fost inspirat din experiența statelor din Asia, în special din Correa de Sud sau Japonia. În China, odată cu permiterea deplasărilor între localități, s-a constatat o creștere a numărului de cazuri și, practic, un nou val de epidemie de Covid19.

Un reprezentant al Guvernului spaniol a declarat că Madridul a reușit să obțină, după negocieri intense și sensibile, din China, materiale sanitare și echipamente de la furnizori exclusivi, ceea ce permite acum aprovizionarea cu cele necesare sistemului medical. Până acum au fost cumpărate materiale și echipamente în valoare de 800 de milioane de euro.

La începutul pandemiei, din cauza lipsei echipamentelor de protecție, medicii, asistenții, infirmierele din această țară au suferit cel mai mult, aproape 40 de mii dintre ei fiind infectați, potrivit datelor actualizate zilnic de Ministerul Sănătății.

Aceleași surse din Guvernul spaniol afirmă că până la obținerea unui vaccin, la care lucrează și echipe de cercetători spanioli, nu se poate reveni la viața normală și că economia se va relansa treptat.

Spania, la fel ca alte țări din Uniunea Europeană, cu excepția Germaniei,  care este unicul stat cu suficiente locuri la terapie intensivă pentru cazurile cele mai grave, a suferit un șoc fără precedent în ultimele decenii, deoarece nu a prevăzut că virusul SarsCov-2 este atât de contagios. De altfel, studiile cele mai recente arată că virusul era deja prezent în Spania încă din luna februarie, cu aproape o lună înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemia de Covid19, astfel încât răspunsul a fost tardiv.

Cu siguranță, restricțiile atât de dure au salvat multe vieți, chiar dacă Executivul spaniol este criticat dur de opoziția de dreapta pentru că a reacționat prea târziu, că nu a gestionat bine criza, sau că nu a comunicat de la început numărul persoanelor decedate.

Interzicerea deplasărilor, care se menține până în ultima fază a planului de relaxare a măsurilor, a făcut ca evoluția epidemiei să fie diferită, iar regiuni ca Insulele Canare și Insulele Baleare să nu fie afectate în aceeași măsură ca Madrid, Catalonia, Țara Bascilor sau Valencia.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a explicat că faza 0 este cea prezentă și, dacă totul va merge bine, ultima faza, a treia, se va termina la finalul lunii iunie.

“Eliminarea restricțiilor va fi în etape, în funcție de fiecare regiune și coordonată. Se va realiza pe provincii sau insule și nu vor exista deplasări între acestea”, a precizat premierul Pedro Sánchez, care a mai spus că Ministerul Sănătății va decide, în urma indicatorilor epidemiei, dacă provinciile vor putea trece la următoarea fază, o dată la două săptămâni.

Barurile care livrează mâncare la domiciliu vor putea să deschidă din prima fază, dar fără să aibă clienți în interior.
Terasele si restaurantele se vor redeschide din faza a doua, cu distanțe între persoane.

Școlile nu se vor redeschide până în luna septembrie, muzeele vor fi accesibile în faza 1, iar în faza 2 vor fi deschise în mod limitat cinematografele, teatrele și se vor putea organiza spectacole în aer liber, cu public limitat.

Excepție fac centrele școlare pentru minorii de până la 6 ani, care vor fi deschise pentru familiile în care ambii părinți trebuie să meargă la muncă și liceele care pot organiza ore speciale pentru clasele terminale, în vederea recapitulării materiei.

Examenul de bacalaureat se va desfășura în perioada 22 iunie – 10 iulie, în sediile universităților.

Faza 3 prevede posibilitatea de a deschide teatre până la 50 la sută din capacitatea locurilor.


Tranziția

2 mai – Adulții pot iesi afară pentru plimbări și activități sportive individuale

Faza 0 – de pregatire, a început în 26 aprilie, cu relaxarea restricțiilor pentru minorii până la 14 ani, care pot ieși la joacă sau la plimbare, o oră pe zi, însoțiți de un părinte

4 mai – Se deschid localurile care oferă servicii cu programare (frizerii, cabinete, saloane de frumusețe) și restaurante cu serviciu takeaway, cu protecție maximă și măsuri de igienă corespunzătoare.

Insulele La Gomera, La Graciosa și El Hierro din arhipelagul Canare și Formentera, din Baleare, intră direct în faza 1, pentru că nu au cazuri de Covid19 sau au foarte puține, iar evoluția epidemiei a fost bună.

Faza 1 – inițială

11 mai – toate provinciile intra in faza 1
Deschiderea micului comerț, nu și a centrelor comerciale. Deschiderea de terase cu doar 30% din capacitate, deschidere de hoteluri, fără acces în zonele comune (piscină, restaurant, sală de sport). Se va impune un orar pentru oamenii cu vârste de peste 65 de ani. Sunt permise întâlnirile cu familia și prietenii, la terase. Nu se pot face vizite la domiciliu, iar vizitele la căminele de bătrâni rămân interzise.
Bisericile pot fi deschise la o treime din capacitate.
Se pot face antrenamente în ligile profesionale.
Se recomandă în continuare folosirea măștilor în transportul public.

Faza 2 – intermediară

Se deschid restaurantele cu servire în interior, la 30% din capacitate, cu obligația din partea clienților de a se așeza la mese. Se permit pescuitul și vînătoarea.
Se redeschid cinematografele, dar numai cu 30% din capacitate, la fel și muzeele.

Pot fi reluate antrenamentele în sălile de sport publice și private, cu măsuri stricte de igienă și cu evitarea folosirii zonelor comune (vestiare), cu limitarea capacității.
Se pot organiza evenimente cu participare redusă, iar dacă au loc în aer liber, capacitatea este de maxim 400 de persoane.

Faza 3 – flexibilizarea

Se redeschid marile centre comerciale, dar numai până la 50% din capacitate, cu obligația de a purta măști și de a păstra distanța de 2 metri.

 

(RS)
 


Etichete exclusiv onlinespaniamadridplancoronavirusizolareeconomie(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live