Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI (R) Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

6 Februarie 2015
Vizualizari: 1103
Comentează add

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande îi vor prezenta lui liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, noul plan de pace pentru estul Ucrainei.

Planul de pace pentru estul Ucrainei, prezentat azi la Moscova

alexandru-beleavski-moscova

Cancelarul german Angela Markel (stânga), preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (centru) şi cel al Franţei François Hollande. Foto: captură youtube.com.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande vor încerca astăzi la Moscova să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să accepte un nou plan de pace pentru estul Ucrainei.

Iniţiativa, care a apărut ca o surpriză, este susţinută şi de Washington şi Uniunea Europeană, iar ieri a fost discutată şi cu preşedintele urcrainean. Deocamdată, nu se cunosc detaliile acestui plan, pus la cale într-un moment în care violenţele s-au intensificat.

Convorbirile dintre Vladimir Putin, Angela Merkel şi François Hollande ar urma să înceapă la Moscova în jurul orei 16:00, ora României, după ce aseară, la Kiev, timp de cinci ore, cei doi lideri europeni au discutat această iniţiativă cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

Detaliile planului nu au fost făcute, precizându-se, doar, că are la bază principiul integrităţii teritoriale a Ucrainei şi cele 12 puncte ale protocolului de la Minsk.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, planul prevede un anumit grad de decentralizare a Donbasului şi are ca obiectiv principal stabilirea ordinii, priorităţii paşilor şi a unor limite clare de timp pentru implementarea acordurilor de la Minsk.

Presa occidentală şi cea ucraineană afirmă, citând surse proprii, nenominalizate, că planul vizează îngheţarea de facto a conflictului după modelul celui transnistrean.

Pe de altă parte, Berlinul a dezminţit informaţiile din presă, potrivit cărora, acesta prevede ca insurgenţilor să le fie acordată autonomie pe un teritoriu mai mare decât cel prevăzut în acordurile de la Minsk, apropiat însă celui pe care îl contolează în prezent.

Asistentul preşedintelui Putin, Iuri Uşakov, a declarat ieri că Rusia este gata pentru un dialog constructiv în speranţa unor înţelegeri care să ducă la stabilizarea situaţiei.

Între timp, pe teren, în această dimineaţă forţele guvernului ucrainean şi rebelii au hotărât să oprească focul pentru câteva ore pentru a permite evacuarea civililor din Debalţeve, un oraş devenit de nelocuit din cauza luptelor - transmist agenţiile de presă internaţionale.
Situaţia din Ucraina va un subiect dominant la conferinţa internaţională de securitate de la München.

La reuniune participă vicepreşedintele american Joe Biden, secretarul de stat John Kerry, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi alţi importanţi oficiali europeni.

Conferinţa de la München este unul dintre cele mai importante forumuri la care se discută problemele presante de securitate. 


Etichete UcrainaMoscovapaceGermaniaFranţaRusiaAngela MerkelFrancois HollandeVladimir PutinseparatiştiSUAarmeconflict

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live