Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Plan pentru informatizarea unităţilor de învăţământ din UE

"Deschiderea Educaţiei" este un plan de acţiune lansat de Comisia Europeană pentru informatizarea unităţilor de învăţământ din ţările membre.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 26 Septembrie 2013, 14:36

Comisia Europeană a lansat miercuri o nouă iniţiativă în domeniul educaţiei pentru a stimula inovarea şi competenţele informatice în şcoli şi universităţi.

Mediul online, în permanentă dezvoltare, schimbă modul în care învățământul dispune de resurse şi este predat.

Există voci care spun că, în următorii 10 ani, piața de e-learning, a educaţiei online, va crește de cincisprezece ori, reprezentând 30 la sută din întreaga piață a învățământului.

În prezent, însă, peste 60 la sută dintre copiii în vârstă de nouă ani din Uniunea Europeană învaţă în şcoli care nu dispun încă de echipamente informatice.

Audio: Iniţiativele care decurg din acest plan vor fi finanţate prin programul Erasmus+.

Planul lansat miercuri de Comisie, intitulat Deschiderea Educaţiei, are ca scop rezolvarea acestei probleme, precum şi a altor deficienţe din sfera informaticii, care îngreunează menirea şcolilor şi universităţilor de a furniza o educaţie de înaltă calitate.

Potrivit unor studii, între 50 şi 80 la sută dintre studenţii din ţările Uniunii nu utilizează niciodată manuale de informatică, programe informatice sau jocuri didactice.

La rândul lor, majoritatea cadrelor didactice din învăţământul primar şi secundar nu se consideră „competente informatic” sau capabile să predea cunoştinţe informatice în mod eficient, iar 70 la sută ar dori mai multe cursuri de formare în utilizarea Tehnologiei Informaţiei.

Letonia, Lituania şi Cehia oferă elevilor cel mai larg acces la internet în şcoli (peste 90 la sută), dublu faţă de Grecia şi Croaţia (aproape 45 la sută).

Învăţământul superior se confruntă şi el cu o provocare în domeniul informatic: în contextul în care numărul studenţilor va creşte în mod semnificativ în următorul deceniu, universităţile trebuie să-şi adapteze metodele tradiţionale de predare şi să ofere o combinaţie între învăţarea faţă -în- faţă şi cea online.

Iniţiativa lansată miercuri este condusă de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, şi de Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar responsabil de agenda digitală.

Vor fi trei domenii principale: crearea de oportunităţi de inovare pentru organizaţii, cadre didactice şi cursanţi; utilizarea sporită a resurselor educaţionale accesibile permanent şi gratuit şi o mai bună infrastructură în şcoli.

Iniţiativele care decurg din acest plan vor fi finanţate prin programul Erasmus+, noul program al Uniunii pentru învăţământ, programul Orizont 2020, privind cercetarea şi inovarea, precum şi din fondurile structurale.

There is a digital divide in Europe's classrooms. Techers need support; kids need better content + equip #OpenEdpic.twitter.com/7XBFYwbHjl

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) September 24, 2013