Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Plan multinaţional al CE privind pescuitul în Marea Nordului

Comisia Europeană a propus un plan multianual vizând stocurile din Marea Nordului de peşti demersali, adică acele specii care trăiesc pe fundul apei.

Plan multinaţional al CE privind pescuitul în Marea Nordului

Articol de Arina Petrovici, 30 August 2016, 09:55

Comisia Europeană a propus un plan multianual vizând stocurile din Marea Nordului de peşti demersali, adică acele specii care trăiesc pe fundul apei.

Propunerea are drept obiectiv asigurarea că stocurile sunt pescuite la un nivel sustenabil şi punerea în prim plan a pescarilor în procesul de decizie.

Acest nou plan dedicat Mării Nordului este primul de o asemenea amploare pentru respectivul bazin, în condiţiile în care pescuitul acolo este o activitate foarte complexă.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Ea implică pescadoare din cel puţin şapte state membre ale Uniunii Europene situate în zona de coastă plus Norvegia, iar navele de pescuit folosesc echipamente dintre cele mai diferite, capturile fiind la fel de variate, de la cod şi eglefin, la cambulă şi limbă de mare.

Propunerea Comisiei Europene stabileşte un plan de management care să ia în calcul toate aceste interacţiuni în domeniul pescuitului la Marea Nordului.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a apreciat că planurile multinaţionale constituie un instrument important de transferare a procesului de decizie la nivel regional.

Concret, Marea Nordului atât de bogată în peşte trebuie să intre într-un astfel de plan, pentru ca pe termen lung să fie îmbunătăţită conservarea stocurilor, iar industria pescuitului să beneficieze de predictibilitate.

Propunerea executivului de la Bruxelles cere Uniunii Europene să stabilească limite de captură, astfel încât să poată reface şi menţine stocurile de peşte la un nivel superior randamentului maximal durabil. Cu alte cuvinte, acest tip de exploatare va permite industriei pescuitului să scoată din mare cea mai mare cantitate posibilă de peşte, fără însă a afecta sănătatea speciilor.

Anumite competenţe decizionale vor fi transferate către autorităţi responsabile naţionale şi regionale, în încercarea de a-i aduce pe pescari în prim plan, în aşa-numitul proces de regionalizare.

De pildă, prin introducerea obligativităţii debarcării, o componentă esenţială a reformei politicii comune a pescuitului, captura obţinută dincolo de cota unei nave nu va putea fi aruncată, iar actorii regionali vor fi în măsură să recomande conceperea de reguli, inclusiv în ce priveşte această măsură a obligativităţii debarcării.