Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Plan european de luptă împotriva încălzirii climatice

Potrivit comisarului european pentru acţiune climatică, Connie Hedegaard, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în toată lumea rămâne prioritatea numărul unu.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 17 Aprilie 2013, 23:04

La Bruxelles a avut loc miercuri o conferinţă a părţilor interesate în elaborarea acordului internațional din 2015 privind schimbările climatice.

Părţile interesate sunt statele Uniunii Europene, instituţiile europene şi reprezentanţii societăţii civile.

Toţi participă la o dezbatere publică referitoare la cea mai bună modalitate de elaborare a unui nou acord internațional pentru combaterea schimbărilor climatice.

Comunicarea consultativă adresează întrebări cheie și invită părțile interesate să-și exprime opiniile cu privire la noul acord, care urmează să fie încheiat până la sfârșitul anului 2015 și să se aplice din 2020.

AUDIO: Lupta împotriva încălzirii climatice.

Potrivit comisarului european pentru acţiune climatică, Connie Hedegaard, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în toată lumea rămâne prioritatea numărul unu.

Scopul este menţinerea încălzirii globale sub pragul de două grade Celsius şi evitarea unor schimbări climatice periculoase.

Ambiţiosul plan european de luptă împotriva încălzirii climatice are de trecut obstacole.

Unul dintre acestea este respingerea de către Parlamentul European a cererii Comisiei Europene de amânare a comercializării certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

De fapt, europarlamentarii susţin că au refuzat să intervină pe piaţa europeană a cotelor de dioxid de carbon pentru a nu penaliza industria deja afectată de recesiune.

Decizia a fost salutată de mediul de afaceri din industrie şi a determinat scăderea cu 3 euro a preţului tonei de CO2 pe piaţa certificatelor pentru emisia de gaze cu efect de seră, ceea ce va reduce fondurile europene destinate planului de acţiune pentru combaterea procesului de încălzire climatică.

Comisia Europeană a propus să fie amânată scoaterea de noi certificate pentru emisii de gaze cu efect de seră - de care industria are nevoie pentru a putea elibera CO2 în atmosferă - din intervalul 2013-2020 pentru a echilibra cererea şi oferta şi pentru a reduce volatilitatea preţurilor acestor titluri.

Într-o primă reacţie, comisarul european pentru acţiune climatică Connie Hedegaard, a declarat că iniţiativa Comisiei va fi retrimisă comisiei de mediu a Parlamentului European.

Ea a explicat că amânarea cerută de Comisia Europeană ar fi permis dublarea preţului tonei de CO2.

"Dreptul de a polua aerul trebuie să aibă un preţ. Pentru aceasta trebuie redus numărul de permise", a explicat comisarul european.