Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 02 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

5 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1174
Comentează add

Forţele aeriene implicate în operaţiunile din Orientul Mijlociu sunt nevoite să se coordoneze pentru a evita incidentele nedorite.

Piloţii americani şi ruşi au comunicat între ei pe cerul Siriei

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: captură video.

Forţele aeriene implicate în operaţiunile din Orientul Mijlociu sunt nevoite să se coordoneze pentru a evita incidentele nedorite.

Este vorba de comunicarea dintre israelieni şi americani cu aviaţia rusă, care, de la sfârşitul lunii septembrie, este prezentă în spaţiul aerian al Siriei.

La o lună după începerea campaniei militare ruse în Siria, avioane americane şi ruse au efectuat un exerciţiu în spaţiul aerian al Siriei.

La o distanţă de numai 5,5 km unii de alţii, piloţii au schimbat mesaje în rusă şi engleză.

Potrivit unor surse oficiale ruse, citate în Israel, opoziţia siriană ar fi ajutat forţele ruse să localizeze ţinte.

Între timp, generalul rus Andrei Kartapolov, şeful Direcţiei Operaţiunilor Statului Major General, a confirmat că Rusia şi Israelul au procedat regulat la schimburi de informaţii în legătură cu spaţiul aerian sirian.

Poziţia Moscovei în ceea ce priveşte regimul Assad nu s-a schimbat, şi anume: poporul sirian îşi defineşte propriul destin.

Săptămâna trecută, operaţiunile aeriene ruse au vizat, în primul rând, zona centrală şi nordul Siriei, dar şi anumite sectoare din sud, nu departe de frontiera cu Israelul.

Pe reţelele de socializare afiliate opoziţiei siriene au apărut, în ultimele zile, relatări despre lovituri aeriene atribuite aviaţiei militare israeliene, care ar fi atacat, în regiunea Qalamoun, luptători ai miliţiilor Hezbollah şi forţe militare siriene.

Potrivit relatărilor din presa occidentală, Israelul ar fi acţionat şi în trecut.

Dacă informaţiile sunt exacte, ar fi prima intervenţie israeliană în teritoriul sirian, după ce a început campania militară rusă în regiune.

În declaraţii ale unor responsabili israelieni au fost dezvăluite unele legături militare între Israel şi aliaţi regionali.

Ministrul apărării, Moshe Ya'alon, a evocat ce a numit cauză comună cu ţările care se opun Iranului, regimului Assad şi aliaţilor săi, în principal Hezbollah din Liban.

În vară, piloţii israelieni au participat la un exerciţiu cu forţele aeriene americane la care au fost invitaţi şi piloţi arabi.

Un oficial american a declarat, sub regimul anonimatului, că Iordania a luat parte la acest exerciţiu militar.

Şi Israelul a organizat, luna trecută, un exerciţiu în care au fost implicate forţe aeriene americane, poloneze, greceşti şi altele nespecificate.

Autorităţile israeliene şi de la Amman au refuzat să comenteze despre aceste exerciţii.

În fine, Egiptul şi Israelul, care au făcut pace în 1979, şi-au întărit cooperarea în materie de securitate în Peninsula Sinai, în ultimii ani. 


Etichete SiriaRusiabombardamenteIsraelcoaliţia condusă de SUAsecretarul american al apărării Ashton CarterIrakorganizaţii teroriste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live