Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

31 August 2017
Vizualizari: 1602
Comentează add

În cadrul unor săpături făcute la Veliki Novgorod, arheologii ruşi au descoperit în centrul istoric al orașului un străvechi joc de șah, datând din secolul al XV-lea.

Piese de șah datând din secolul al XV-lea, descoperite la Veliki Novgorod

rador

Foto: Interfax.

În cadrul unor săpături făcute la Veliki Novgorod, arheologii ruşi au descoperit în centrul istoric al orașului un străvechi joc de șah, datând din secolul al XV-lea, a comunicat Mihail Petrov, cercetător științific principal al Centrului din Novgorod pentru organizarea și asigurarea cercetărilor arheologice.

Arheologii au găsit în jur de 20 de figuri cu dimensiuni cuprinse între 1 și 2,5 centimetri. Aspectul miniatural al figurinelor i-a determinat pe oamenii de știință să aprecieze că este vorba despre un joc de șah portabil.

Figurile sunt tăiate meșteșugit în piatră, se presupune din chihlimbar negru. Cu 600 de ani în urmă, un asemenea joc de șah avea o mare valoare și putea aparține unui om bogat.

Monocromatice, se presupune că figurile puteau fi deosebite de șahiștii de la acea vreme după punctele desenate pe figuri – unele figuri au un punct, altele câte trei.

Figurinele au fost descoperite în același loc, lucru ce-i determină pe arheologi să spere că le vor găsi și pe cele care lipsesc, precum și tabla de șah.


Etichete Piese de șahVeliki Novgorod

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live