Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Piața unică a cercetării din UE "depinde de reformele naționale"

Ultimul studiu referitor la Spaţiul european de cercetare, publicat recent de Comisia Europeană, arată atât progresele făcute în domeniu cât şi paşii de care este nevoie în viitor.

Piața unică a cercetării din UE "depinde de reformele naționale"
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 17 Septembrie 2014, 11:26

Piaţa unică a cercetării din Uniunea Europeană depinde de statele membre şi de reformele în domeniu pe care autorităţile naţionale trebuie să le implementeze.

Este concluzia ultimului studiu de profil publicat la Bruxelles.

Ultimul studiu referitor la Spaţiul european de cercetare, publicat recent de Comisia Europeană, arată atât progresele făcute în domeniu, cât şi paşii de care este nevoie în viitor. Cercetarea acoperă, individual, statele membre.

În cazul României de pildă, se constată, printre altele, că fondurile alocate domeniului sunt încă mici, mult sub media europeană şi că numărul cercetătorilor este, la rându-i, mic.

Audio: Studiu referitor la Spaţiul european de cercetare.

Cu toate acestea, cu 46,1%, România este printre statele cu cele mai multe femei cercetător, cu mult peste media europeană.

La polul opus, Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt statele care au investit cel mai mult în cercetare.

Comisia Europeană atrage atenţia că a creat deja toate condiţiile pentru ca cercetătorii şi informaţiile pe care aceştia le obţin să circule liber pe continent.

Pentru a fi însă cu adevărat funcţional, Spaţiul european de cercetare are nevoie în continuare de impulsul pe care îl dau reformele din statele membre ale Uniunii.

Comisarul de profil, Maire Geoghegan-Quinn, a cerut eforturi concentrate din partea autorităţilor naţionale şi a amintit faptul că sunt la dispoziţie, pentru investiţii, fonduri în valoare de 80 de miliarde de euro, în cadrul noului program de cercetare şi inovare Orizont 2020.

Executivul de la Bruxelles aminteşte că, până la jumătatea anului viitor, ţările membre trebuie să prezinte foi de parcurs, adică strategiile pe care le au în vedere pentru implementarea Spaţiului european de cercetare.

O reuniune specială pe această temă este programată la Bruxelles, în luna martie a anului viitor.

Nu în ultimul rând, Comisia admite că, deşi a instituit un mecanism de monitorizare, colectarea datelor se face pe bază de voluntariat.

Este aşadar foarte greu pentru specialişti să elaboreze politci, din moment ce nu au o situaţie exactă.

Cercetarea şi inovarea sunt în centrul Strategiei Europa 2020 şi sunt văzute ca soluţii cheie pentru revenirea la creştere economică sustenabilă.

ERA - European Research Area - ERA Progress Report 2014 published: The conditions for the completion of the... http://t.co/KP3X8y2cL0

— Innovation Union (@innovationunion) September 16, 2014