Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

25 Iulie 2022
Vizualizari: 132
Comentează add

Piaţa internațională a petrolului dă semne de stabilizare

bogdan-isopescu

 Foto: Arhivă.

Piaţa internațională a petrolului dă semne de stabilizare, după ce primele luni ale anului au fost marcate de incertitudine în alimentare, provocată atât de cererea mare de după pandemie, cât și de restricțiile impuse Rusiei. Ca efect, în acest moment există perspectiva ieftinirii prețurilor la carburanți, inclusiv în România.

Pe 8 martie, Piața Spot internațională dădea cel mai mare preț al petrolului din ultimii ani, în speță 130 de dolari barilul. Fluctuațiile consistente au fost până în luna iunie, după care, ușor, cotațiile au scăzut și s-au stabilizat în jurul valorii de 100 de dolari barilul.

În acest moment, petrolul brent se tranzacționează de câteva zile sub 100 de dolari, fapt anticipat de câteva săptămâni de analiștii pieței. În paralel cu piața petrolului, cotațiile carburanților scad și ele pe piața internațională, însa cu oarecare întârziere determinată de ciclul de rafinare.

Astfel, la începutul lunii iunie, Europa înregistra cele mai mari prețuri la carburanți din istorie, deci la o distanță temporală de peste două luni față de maximele istorice ale petrolului. Ulterior, preţul carburanților a început o scădere ușoară care continuă și în acest moment.

În România, cel mai mult se vede efectul ordonanței Guvernului, cea care a redus prețul combustibilului cu 50 de bani, însă în continuare prețul scade ușor.

Ca exemplu, la momentul ordonanței, prețul de 8,67 de lei pentru benzină a scăzut la 8,17, însă de atunci el este în continuă scădere, iar astăzi se află sub opt lei, cel mai mic preț înregistrându-se astăzi la una din stațiile Petrom, în speță 7,83 de lei, conform monitorului prețurilor.

 


Etichete petrolcarburanți

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live