Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

23 Februarie 2015
Vizualizari: 1489
Comentează add

Jucătorii de pe piaţa energiei electrice acuză Guvernul şi reglementatorul din domeniu de lipsa de libertate de pe piaţă, care a dus i-a adus, pe o treime, în pragul falimentului.

Piaţa energiei electrice "nu este liberă"

bogdan-isopescu

Foto: Arhivă.

Jucătorii de pe piaţa energiei electrice acuză Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru instabilitatea legislativă înregistrată în ultimii ani, care a condus la o scădere a investiţiilor şi la declinul anumitor sectoare.

La forumul organizat astăzi de "Ziarul Financiar", în Capitală, unii producători de energie din surse regenerabile spun, că o treime dintre ei au ajuns în pragul falimentului din cauza modificărilor aduse mereu legislaţiei, iar investiţii de aproape 7 miliarde de euro sunt acum în pericol.

Furnizorii de electricitate sunt nemulţumiţi de lipsa de libertate de pe piaţă - a spus Cristina Micu, membru în comitetul director al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică.

"În prezent, suntem suprareglementaţi, apar ordine peste ordine şi, practic, lucrurile şi mediul investiţional nu este lăsat să se dezvolte în direcţie care trebuie. Mediul investiţional are nevoie de libertate, ca să se dezvolte", a declarat Cristina Micu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, recunoaşte că pieţa energiei este prea mult reglementată şi spune că instituţia sa lucrează la schimbarea acestei situaţii.

"Sunt foarte multe reglementări care vin dinainte de stabiliarea cadrului de reglementare actual, cel compatibil cu cadrul de reglementare din Uniunea Europeană. Sunt elemente de reglementare care nu mai trebuie să fie reglementate, sunt zone în structura pieţei de energiei electrice care pot veni direct în concurenţă şi în zona liberă de manifestare a acestor activităţi, fără ca ANR-ul să mai intervină", a spus Nicolae Havrileţ. 


Etichete ANREenergiereglementarelibertatepiaţăproducătoridistribuitoriCristina MicuNicolae Havrileţ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live