Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

1 Ianuarie 2020
Vizualizari: 723
Comentează add

Procesul se va desfăşura în mai multe etape, care vor fi stabilite de ANRE la începutul acestui an.

Piaţa energiei electrice din România, liberalizată până la sfârşitul anului

bogdan-isopescu

Foto: radioiasi.ro.

Piaţa energiei electrice din România va fi liberalizată până la sfârşitul anului, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 să nu mai existe nici un element de control al statului în formarea preţurilor.

Procesul se va desfăşura în mai multe etape, care vor fi stabilite de ANRE la începutul acestui an.

În final se preconizează că factura de energie electrică va creşte cu 3% până la 5%.


Reporter: În această perioadă prețul reglementat este de aproximativ 240 de lei pe MW, în timp ce prețul de pe piața liberă este de peste 300 de lei.

Dincolo de această diferență ce trebuie recuperată, în factura consumatorului se vor adăuga și pierderile pe care furnizorii le acuză ca urmare a introducerii Ordonanței 114 și ale cărei efecte negative au curs timp de un an. Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că acesta recuperări vor fi deja parte a facturii începând cu 1 ianuarie.


Niculae Havrileţ: Pentru partea de producători noi solicităm o înțelegere pentru faptul că, odată ajunşi în piaţa liberă, vor avea posibilitatea să-şi recupereze din funcţionarea corectă a pieţei aceste pierderi.


Reporter: Pe de altă parte Niculae Havrileţ spune că alinierea la prețurile pieței va începe după primul trimestru al lui 2020, iar totalul creșterii în factură este aproximat la cel mult 5% în final.

O eventuală scăderea prețurilor este puțin posibilă, pentru că, adaugă el, prețul energiei din România este dictat de prețul marginal dat de centralele pe bază de cărbune, cele care au costurile cele mai mari din cauza plății certificatelor verzi.


Etichete Piaţa energiei electriceRomânialiberalizatăanre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live