Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Piaţa drogurilor, "una din principalele ameninţări" pentru securitatea UE

Aceasta este concluzia raportului pe 2016 al Observatorului European al Drogurilor şi Toxicomaniilor şi al Europol, publicat marți.

Piaţa drogurilor, "una din principalele ameninţări" pentru securitatea UE

Articol de Gabriela Tătărău, 06 Aprilie 2016, 10:08

Piaţa drogurilor, pentru care cetăţenii din Uniunea Europeană cheltuie anual peste 24 de miliarde de euro, reprezintă "una din principalele ameninţări" pentru securitatea Europei.

Aceasta este concluzia raportului pe 2016 al Observatorului European al Drogurilor şi Toxicomaniilor şi al Europol, publicat marți.

Piaţa drogurilor rămâne unul dintre cele mai rentabile domenii pentru grupările de crimă organizată şi, conform estimărilor, cetăţenii din Uniune cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro pe droguri ilicite, spun autorilor studiului.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Raportul este o analiză strategică menită a facilita elaborarea de politici în ţările membre ale Uniunii Europene.

Potrivit autorilor documentului, impactul negativ al pieţei drogurilor asupra societăţii depăşeşte pagubele cauzate de consumul de droguri. Astfel, piaţa drogurilor atrage şi alte forme de criminalitate şi terorism, se subliniază în raport.

Un număr important de persoane implicate în activităţi teroriste, deseori tineri recent radicalizaţi, au un trecut de mici delicvenţi, în special care au consumat şi vândut droguri, şi folosesc în diverse moduri conexiunile lor cu mediul criminal pentru activităţile teroriste, iar compartimentarea serviciilor de luptă împotriva terorismului şi de luptă anti-drog a dus uneori la neglijarea anumitor piste.

Influenţa pieţei drogurilor se exercită de asemenea asupra economiei prin spălarea de bani, a mediului prin deşeurile de produse chimice folosite pentru a produce droguri, şi a instituţiilor guvernamentale, prin consumarea bugetelor acestora şi prin expunerea funcţionarilor la riscul de corupţie.

Raportul vorbeşte de asemenea despre interconexiunile tot mai puternice între grupările criminale. Documentul atrage atenţia asupra faptului că a devenit o obişnuinţă ca grupările de crimă organizată să intervină pe piaţa drogurilor, traficând cantităţi mai mari, participând la alte forme de criminalitate şi formând alianţe fără a ţine cont de bariere etnice şi geografice.

Autorii subliniază impactul traficului de droguri pe internet, care a furnizat puncte de vânzare deschise, dar şi ascunse, precum şi posibilităţi de a recurge la lanţuri de aprovizionare.
Canabisul este de departe cel mai consumat drog în Uniunea Europeană.

Se pare că circa 1% dintre adulţii europeni consumă canabis zilnic sau aproape zilnic, iar circa 22 de milioane de europeni au consumat canabis în ultimul an.