Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Piaţa biocidelor: Între reglementare eficientă şi lobby economic (Ep. II)

În acest episod, Bogdan Isopescu încearcă să afle cine deține controlul pe piața biocidelor și de ce instituțiile autorizate refuză să răspundă la unele întrebări importante.

Piaţa biocidelor: Între reglementare eficientă şi lobby economic (Ep. II)

Articol de Bogdan Isopescu, 27 Aprilie 2019, 18:47

De mai bine de un an de zile Radio România încearcă să obţină răspunsuri la câteva întrebări legate de piaţa biocidelor însă toate instituţiile refuză să accepte interviuri pe această temă: vorbim de Ministerul Sănătăţii, autorităţi şi laboratoare din subordinea sa, inclusiv Comisia Naţională pentru Avizarea Biocidelor.

Aceste informaţii sunt extrem de importante pentru că, în baza datelor oficiale şi neoficiale obţinute de reporterii noştri, ştim că, după scandalul Hexipharma şi până acum, controalele autorităţilor au găsit de multe ori substanţe neconforme pe piaţă. În ciuda acestor informaţii, autorităţile păstrează tăcerea în privinţa numelor substanţelor sau al companiilor care pun pe piaţă dezinfectanţi neconformi, în timp ce în scandalul Hexipharma ştim ce evoluţie dramatică a avut această problemă.

Noul scandal al dezinfectanţilor, plecat de la ancheta autorităţilor începută în 2018 și de care presa a aflat la începutul lui 2019, tinde să nu mai suscite interesul mass-media, astfel că informaţii importante legate de piaţa biocidelor riscă să fie îngropate sub tăcerea autorităţilor.

AUDIO: Piaţa biocidelor - cine are controlul? Între reglementare eficientă şi lobby economic. Reportaj difuzat în emisiunea ”Obiectiv, România!” Realizator: Bogdan Isopescu.

Hexipharma nu a fost nici prima şi nici ultima companie care a pus pe piaţă dezinfectanţi neconformi.

Ministerul Sănătăţii deţine documente conform cărora nu doar Hexipharma comercializa biocide neconforme la momentul anului 2016. Controalele desfăşurate imediat după scandalul din 2016 au dat informaţii ministerului că pe piaţă existau încă cel puţin 7 produse neconforme ale altor companii.

Ce este interesant este faptul că nici una din aceste informaţii nu ştim să fi avut repercusiuni similare scandalului Hexipharma. În aprilie 2018, Ministerul recunoştea, într-o comunicare cu mine, ca jurnalist al Radio Romania, că testările biocidelor fuseseră făcute în laboratoare neacreditate, deci contestabile, şi că probele ridicate în iunie 2016 din spitale au avut rezultatele testării abia după 1 an de zile, un termen care ridică multe întrebări. Mai mult, în august 2017 au fost ridicate alte două probe care au fost trimise, de data aceasta, unor laboratoare acreditate din străinătate însă nici aici, spune ministerul, după mai bine de un an de testări, nu a existat o concluzie în privinţa neconformităţii.

Şerban Popa, directorul general ul unei companii de pe piaţa biocidelor spune că așa ceva este o poveste cusută cu ață albă:

Şerban Popa: În perioada 2016-2017, imediat după scandalul Hexipharma, testele durau pană la 6 luni. După 2017, o lună jumătate, două. Dar nici un raport nu vine fără secțiunea de concluzii. Poate n-au plătit testările (ministerul, n.a.)

Ministerul sănătății păstrează tăcerea

În ciuda insistenţelor de a primi un interviu pentru a obține o explicaţie, ministerul a refuzat politicos dar constant timp de mai bine de un an, orice demers al meu.

Birou presă: Bună ziua!

Jurnalist: Bună ziua, Bogdan Isopescu, de la Radio Romania sunt. Vă tot bazai la cap de un an de zile să obțin un interviu cu un specialist în domeniul biocidelor. Doamna ministru a spus că se poate rezolva, că nu e nici o problemă (pe 19 martie 2019, n.a.)

Birou presă: O să vă transmitem un răspuns cand îl avem pentru dumneavoastră. Noi v-am pus la dispoziție, știu, toate informațiile pe care le-am avut.

Două companii romanești de biocide acuză ministerul pentru haosul din sistem

În urma ultimului scandal de pe piaţa biocidelor din martie 2019, plecat de la alte controale ale autorităţilor, şi în ciuda aparentei deschideri a ministrul Sorina Pintea în legătură cu acest caz, nu am primit nici de această dată interviul solicitat. Mai mult, informaţii palpabile au venit tocmai de la unele companii de pe piaţă. Aşa ştim, spre exemplu, că ministerul sănătăţii a avut nevoie de 4 luni de zile pentru a scoate de pe piaţă un produs pentru care avea rezultatul neconformităţii, testat la laboratorul acreditat de la Iaşi. 4 luni în care aceste produse, presupus neconforme, au fost utilizate în spitale, riscand infecții nosocomiale în lanț. O spune chiar avocatul uneia din companiile acuzate anul acesta de minister. Laurenţiu Veţeleanu, avocatul companiei Al Carina:

Avocat Laurenţiu Veţeleanu: Abia în ianuarie 2019 (la 4 luni de la rezultat, n.a.) DSP consideră că e important să vină la sediul companiei Al Carina. Dă o amendă pe 14 ianuarie și pleacă. Abia pe 23 ianuarie aceeași reprezentanți ai DSP se întorc la sediul companiei, identifică 3 loturi ale acelui produs (presupus neconform, n.a.) și suspendă comercializarea fără a emite către spitale vreo adresă referitoare la problema utilizării acestui produs.

Dincolo de această lentoare a autorităţilor, chiar probele aduse de minister au fost atacate. La mijlocul lui martie ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, declara că substanţele suspecte au fost diluate. Însă pentru a detecta diluţia există un singur laborator acreditat pentru acest gen de analiză: Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Chimie, ICECHIM, din București. Doctorul în chimie, Mihaela Manolache, directorul compartimentului de calitate a produselor:

Mihaela Manolache: După evenimentul Hexipharma, nici o autoritate a statului nu ne-a mai solicitat pe noi să facem analiza compoziției chimice a vreunui produs biocid de pe piață.

Compania germană a biocidelor suspecte cere profesionalism autorităților romane

În fapt, ministerul făcuse alt gen de testare, cea de eficacitate, la Iaşi, greşeală pe care ministrul a corectat-o ulterior. Însă nici testele de la Iaşi nu par a fi un argument solid în condiţiile în care, alte două laboratoare acreditate, de data asta din Germania şi Cehia, dădeau rezultate opuse, în sensul că biocidele erau, de fapt, bune. Producătorul german al acestor biocide, compania LC Pliwa, făcea declaraţii în acest sens:

Director LC Pliwa, Liubomir Cugurovic : Firma Pliwa este pe piaţă din anul 1991. Eu fabric produsele, le inventez. Noi muncim cu companii foarte serioase din toată Europa şi nu numai, produsele noastre sunt foarte bune, nu avem absolut nimic de ascuns. Muncim în general cu instituţiile din Germania şi căutăm să facem testările produselor în Germania. Apelez la doamna ministru şi la spitale şi specific că produsele noastre sunt ceea ce declarăm şi avem dovezi. În laboratorul din România, care după părerea noastră nu este acreditat, a avut un rezultat negativ, în laboratoarele din Germania a avut un rezultat pozitiv pentru că s-a făcut corect testarea. Din acest punct de vedere noi avem dovezile şi rapoartele de testare că produsul este ok şi mai mult nu putem să demonstrăm României. Ce am putea să facem? Noi livrăm acest produs în toată Europa și nu am avut niciodată nici un fel de probleme.

Iar chimistul german, Sven Reichwagen, adus de producător în Romania, declara că a observat şi posibila eroare de la testarea laboratorului din Iaşi, testare care, deși păstrată la secret de minister, a ajuns în mainile mele.

Chimist Sven Reichwagen: Să spunem că folosesc în spital un produs care acționează împotriva ciupercilor. Dacă produsul nu ar fi fungicid, ciuperca s-ar răspandi repede în spital, ceea ce nu e cazul aici. Și atunci despre ce vorbim? Despre rezultatul negativ al unui laborator neacreditat din Romania. S-au luat mostre sigilate și au fost trimise către mai multe laboratoare. Laboratorul din Romania nu a știut să facă acele testări. Iar autoritățile au acționat neprofesionist. În Germania noi credem că, înainte să desfaci un butoi cu pulbere, e mai bine să te informezi temeinic.

În faţa acestor declaraţii, ministerul a continuat să păstreze tăcerea, lucru de înţeles, poate, pentru o anchetă în curs. Ceea ce nu este, însă, de înţeles, este de ce autorităţile nu au fost interesate de documentele producătorului german venit în Romania, şi de ce acesta nu a primit nici un răspuns comunicărilor din ianuarie, cand s-a pus la dispoziția autorităților romane pentru a clarifica problema.

Al Carina - compania care sesiza posibila fraudă Hexipharma cu 4 ani înainte de scandalul din 2016

Al Carina, distribuitorul producătorului german în Romania, este aceeaşi companie care în 2012 făcea prima plângere penală sesizând că produsele Hexipharma nu au cum să fie conforme. Sesizarea a fost îngropată de autorități, pentru ca la 4 ani distanţă să izbucnească scandalul.

Dan Cruceanu: Tind să cred că este vorba și de alte aspecte, aspecte legate de piață, de concurență, de alte interese

Slăbiciunile sistemului romanesc față e cel german

Convingerea producătorului german de biocide şi a altor 2 companii de pe piaţa din Romania este că: fie autorităţile romane sunt extrem de neprofesioniste în demersurile lor de control al piaței, fie că această situaţie confuză, ce pleacă de la reglementare, este ținută special în avantajul unor jucători neloiali de pe o piață cu o anvergură de sute de milioane de euro.

Specialiştii din Germania spun că normele europene în domeniul biocidelor impun un standard minimal, însă, pentru a avea certitudini, aceste norme trebuie întărite, așa cum au făcut aproape toate țările nordice. În acest fel, spun ei, sistemul sanitar deține controlul în fața jocului economic al industriei internaţionale a biocidelor, care e interesată de profit în dauna calității. Sven Reichwagen:

Chimist Sven Reichwagen: Pentru ca un biocid să poată intra pe piața din Germania el trebuie să fie testat nu doar într-un laborator acreditat (așa cum e standardul european aplicat și în Romania, n.a.) ci în două laboratoare acreditate și neutre. Iar piața biocidelor este continuu verificată.

În anul 2016, după scandalul Hexipharma, Romania a încercat să ridice ştacheta verificărilor, după modelul Germaniei, prin ministrul sănătății Vlad Voiculescu, un economist care, spune el, înțelesese lacunele sistemului:

Vlad Voiculescu: Am modificat ordinul 10 pe 2010 impunand reguli mult mai stricte pentru biocide: verificarea de 2 laboratoare acreditate (în loc de unul) înainte de avizarea pentru intrarea pe piață. Ordinul mai presupunea verificarea o dată la 3 ani a tuturor biocidelor.

Specialiștii neutri din piața romanească a biocidelor spun că ordinul nu a fost niciodată aplicat, fapt confirmat și de ministerul sănătății în comunicarea cu mine, astfel că azi este nevoie de o singură testare pentru a pune pe piaţă un biocid. Nici o cerință pentru neutralitatea unui laborator de testare, nici urmă de control sistematic ulterior punerii pe piață.

De ce Romania nu face o reglementare superioară, conform Germaniei, este o întrebare la care nu am primit încă răspuns, deși acest demers ar putea salva sute sau poate mii de vieți anual. În ciuda semnalelor că piaţa biocidelor este una labilă, în ciuda informaţiilor care se bat cap în cap şi în ciuda unor demersuri care ridică multe semne de întrebare, Ministerul Sănătăţii păstrează incă tăcerea.

România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
România 23 Aprilie 2024, 13:39

România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Președintele Klaus Iohannis spune că a încurajat creșterea substanțială a investițiilor sud-coreene în România, cu precădere...

România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș
România 23 Aprilie 2024, 12:56

Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș

Cetăţenii sunt sfătuiți să păstreze distanţa faţă de urs, să nu îl hrănească şi să nu îl fotografieze.

Mai mulți șoferi au filmat un urs alergând pe șosea în Moisei, județul Maramureș
Aproape 50 de mii de miei au fost exportaţi din judeţul Buzău în ţările arabe
România 23 Aprilie 2024, 11:46

Aproape 50 de mii de miei au fost exportaţi din judeţul Buzău în ţările arabe

Mieii au fost exportaţi în special în Iordania, Qatar, Maroc, Arabia Saudită.

Aproape 50 de mii de miei au fost exportaţi din judeţul Buzău în ţările arabe
Cod galben de ploi şi vânt puternic în 12 județe
România 23 Aprilie 2024, 11:40

Cod galben de ploi şi vânt puternic în 12 județe

Până mâine dimineață, la ora 8.00, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură, dar și în zona de deal a Olteniei...

Cod galben de ploi şi vânt puternic în 12 județe
"Poiana cu narcise" din județul Sălaj este în pragul dispariţiei
România 23 Aprilie 2024, 10:36

"Poiana cu narcise" din județul Sălaj este în pragul dispariţiei

Din cauza păşunatului excesiv, rezervaţia cu narcise de la Racâş-Hida a fost grav afectată.

"Poiana cu narcise" din județul Sălaj este în pragul dispariţiei
VIDEO: Klaus Iohannis, declarații de presă în Coreea de Sud
România 23 Aprilie 2024, 10:29

VIDEO: Klaus Iohannis, declarații de presă în Coreea de Sud

UPDATE: Klaus Iohannis - Împreună cu președintele coreean am adoptat astăzi Declarația comună privind consolidarea...

VIDEO: Klaus Iohannis, declarații de presă în Coreea de Sud
Măsura supravegherii audio-video a şcolilor, "paşi importanţi spre reducerea violenţei şcolare"
România 23 Aprilie 2024, 09:56

Măsura supravegherii audio-video a şcolilor, "paşi importanţi spre reducerea violenţei şcolare"

Despre apariţia şi consecinţele violenţei în şcoli, a vorbit în cadrul Apelului Matinal de la Radio România Actualităţi,...

Măsura supravegherii audio-video a şcolilor, "paşi importanţi spre reducerea violenţei şcolare"
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Mucenic Gheorghe
România 23 Aprilie 2024, 09:07

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Mucenic Gheorghe

Gheorghe este „sfântul purtător de biruință”, atât în țările ortodoxe, cât și în cele catolice. Este un martir militar care,...

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Mucenic Gheorghe