Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski - corespondentul Radio România Actualităţi la Kiev

8 Iunie 2014
Vizualizari: 1035
Comentează add

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis, la instalarea sa oficială în funcţie, că va păstra ţara unită şi că o va integra în Uniunea Europeană.

Petro Poroşenko promite că Ucraina va adera la Uniunea Europeană

alexandru-beleavski---corespondentul-radio-romania-actualitati-la-kiev

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko. Foto: captură youtube.com

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis, ieri, la instalarea sa oficială în funcţie, că va păstra ţara unită şi că o va integra în Uniunea Europeană.

El le-a cerut, totodată, separatiştilor să depună armele şi a reafirmat că nu renunţă la regiunea Crimeea anexată de Rusia.

Cum principala prioritate a începutului mandatului noului preşedinte ucrainean este stabilizarea situaţiei din Donbas, zona rebelă din est, Petro Poroşenko a subliniat că doreşte pacea şi va realiza unitatea Ucrainei, propunând un plan în trei puncte.

"Fac apel cu insistenţă la cei ce au luat ilegal armele în mâini să le depună, în schimb garantez mai întâi eliberarea de răspunderea penală a celor ce nu au pe mâini sângele ostaşilor ucraineni şi al oamenilor paşnici şi care nu sunt implicaţi în finanţarea terorismului. În al doilea rând, un coridor controlat pentru mercenarii ruşi care vor să se întoarcă acasă. În al treilea rând, dialogul paşnic" a spus Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a declarat că va vizita în curând regiunea Donbas, pentru a propune locuitorilor pacea, descentralizarea, alegeri locale, garanţii privind folosirea limbii ruse, recunoaşterea specificului regiunilor în ceea ce priveşte cultura, tradiţiile istorice, religia şi limba, ca şi un proiect de reabilitare economică a regiunii.

El a exclus totodată federalizarea Ucrainei şi a subliniat că limba ucraineană va rămâne singura limbă de stat.

La ceremoniile de instalare a noului şef al statului ucrainean au fost prezenţi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreşedintele american Joe Biden, precum şi preşedinţii Germaniei, Poloniei şi României - Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu.


Etichete UcrainaKievRusiaPetro PoroşenkoînvestiturăpreşedintepaceextremiştiamnistieTraian BăsescutratatUECrimeeaDonbasdescentralizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live