Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1230
Comentează add

Preşedintele Ucrainei a convocat astăzi de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate, după ce 30 de oameni au murit în oraşul-port Mariupol în urma unor bombardamente cu rachete.

Petro Poroşenko a convocat Consiliul Naţional de Securitate Petro Poroşenko a convocat Consiliul Naţional de Securitate - Conține video

radiojurnal

Parcare distrusă de obuze, într-o zonă rezidenţială din oraşul Mariupol. Foto: captură youtube.com/RT.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a convocat astăzi de urgenţă Consiliul Naţional de Securitate, după ce oraşul-port Mariupol din estul ţării a fost bombardat cu rachete.

30 de civili au murit în bombardament şi alţi o sută au fost răniţi.

Separatiştii proruşi au negat că ar fi repsonsabili, deşi însuşi liderul autoproclamatei republici Doneţk a anunţat declanşarea ofensivei pentru cucerirea acestui oraş strategic.

Potrivit observatorilor OSCE de la faţa locului, rachetele au fost lansate din zonele controlate de rebeli.

Uniunea Europeană şi ONU au condamnat atacul, Statele Unite au ameninţat cu noi sancţiuni, iar NATO a îndemnat din nou Rusia "să înceteze destabilizarea Ucrainei" şi să pună capăt sprijinului militar, politic şi financiar pe care îl acordă insurgenţei.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a afirmat că atât ucrainenii cât şi separatiştii proruşi trebuie să se aşeze la masa dialogului.

Acesta a declarat că este inadmisibil ca oameni nevinovaţi să-şi piardă viaţa în confruntările din Ucraina.

"Sper că raţiunea va învinge şi în Ucraina şi că măsurile pe care le-a luat UE, dar şi măsurile pe care le-au luat organismele internaţionale, poziţiile pe care le-au luat statele din NATO să determine ajungerea la dialog şi finalizarea într-o manieră conform dreptului internaţional a conflictului", a spus Mircea Duşa.

Atacul asupra oraşului ucrainean Mariupol - filmare din timpul bombardamentului. Sursa: youtube.com/GlobalLeaks. (IMAGINILE POT AVEA UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL)

Şi ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a declarat profund îngrijorat de bombardamentele de la Mariupol şi de pierderile de vieţi omeneşti din rândul populaţiei civile.

El a apreciat că încălcarea continuă a protocolului de la Minsk trebuie să înceteze.

Mariupolul, centru industrial cu jumătate de milion de locuitori, este ultimul oraş mai mare din estul Ucrainei aflat sub controlul autorităţilor de la Kievul.

Este situat pe ţărmul Mării Azov, între teritoriile controlate de separatiştii proruşi şi Crimeea, anexată anul trecut de Rusia.  


Etichete UcrainaMariupolPetro Poro;enkoNATOONURusiabombardamentemorţivictimeseparatiştiproruşiMApNMircea Du;aMAEBogdan Aurescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live