Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga Europa, grupa A - continuare Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

George Popescu

20 Mai 2015
Vizualizari: 4435
Comentează add

Invitat:prof.dr.Florin Stănică,pro-rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

Petre Sebeşanu Aurelian - primul agronom al României Petre Sebeşanu Aurelian - primul agronom al României - Conține audio

george-popescu

 

Petre Sebeşanu Aurelian (n. 13 decembrie 1833, Slatina - d. 24 ianuarie 1909, Bucureşti), om politic, economist, inginer agronom, publicist, membru al Academiei Române. Ilustru specialist în agronomie, preşedinte al Academiei Române, Petre S. Aurelian a ocupat funcţii importante în stat. A fost prim-ministru al României, ministru în numeroase portofolii, primar al Capitalei, preşedinte al Senatului şi al Adunării Deputaţilor. 
 
 
În rândul Partidului Naţional Liberal a format o disidenţă a „drapeliştilor”, neîncetând să creadă în valorile şi principiile liberalismului.
 
Petre S. Aurelian îşi are originea în familia unui învăţător transilvănean, care în 1819 se stabileşte la Slatina. Urmează şcoala primară în localitatea natală, apoi devine bursier la Liceul „Sfântul Sava” din Bucureşti, al cărui absolvent devine 1854. Timp de doi ani, Aurelian 
 
frecventează în ţară cursuri de medicină şi drept, apoi primeşte o bursă de la Eforia Şcoalelor şi se înscrie la Şcoala Superioară de Agricultură de la Grignon. În 1855, este şef de promoţie şi obţine licenţa în ştiinţe economice şi agronomie.
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 19 decembrie 2013:
 
 
 
 
 
După o călătorie de studii în Franţa, Germania şi Austria, revine în ţară şi funcţionează ca director al Imprimeriei Statului şi „Monitorului Oficial” (1860 - 1861). În perioada 20 iulie 1861 – 4 iunie 1864 a condus, la rugămintea lui Cuza, o publicaţie oficială destinată ţăranilor, intitulată „Monitorul comunelor rurale”. Concomitent, Aurelian este profesor şi director la Şcoala de Agricultură şi Silvicultură din Pantelimon, apoi la Herăstrău. De asemenea, este profesor de economie rurală şi drept administrativ la Şcoala de poduri şi şosele din Capitală (1879). 
 
 
Foto: prof.dr.Florin Stănică, pro-rector al USAMVB
 
Împreună cu Ion Ionescu de la Brad a fost organizatorul primelor expoziţii de agricultură şi industrie din România (mai 1865) şi împreună cu Alexandru Odobescu, al Secţiunii române la Expoziţia universală de la Paris din 1867. Pentru activitatea desfăşurată la această expoziţie, primeşte „Legiunea de Onoare” din partea împăratului Napoleon al III-lea. Petre S. Aurelian s-a remarcat şi ca un important publicist. Între 1870 - 1901 conduce „Revista Ştiinţifică”, „Economia Naţională”, „Economia Rurală”.
 
Membru marcant al Partidului Naţional Liberal, este ales deputat din 1879, apoi este numit ministru al Lucrărilor publice şi al Instrucţiunii publice în lunga guvernare Ion C. Brătianu. La sfârşitul anului 1895, ocupă pentru scurt timp funcţia de primar al Capitalei, iar după un mandatde un an la conducerea Adunării Deputaţilor, din 1896 Petre S. Aurelian devine liderul disidenţei din interiorul Partidului Naţional Liberal, grupată în jurul ziarului „Drapelul”. Din această cauză disidenţii erau cunoscuţi sub numele de „drapelişti”.
 
Pe 21 noiembrie 1896, Carol I îl desemnează la conducerea guvernului, funcţie în care va rămâne până în 26 martie 1897. După această experienţă, îşi continuă activitatea politică, fiind desemnat pe rând ministru de Interne şi al Agriculturii în guverne conduse de D. A. Sturdza. 
 
Spre sfârşitul vieţii, Aurelian este ales în două mandate preşedinte al Senatului. Din activitatea sa se distinge prezentarea în Parlament a raportului „Măsuri generale spre a veni în ajutorul industriei naţionale”, pe baza căruia a fost adoptată prima lege privind încurajarea industriei în România (21 aprilie 1887).
 
Om politic şi economist, Petre S. Aurelian a abordat problema ridicării industriale a ţării în contextul relaţiilor economice şi istorice româneşti, subliniind necesitatea corelării ei cu agricultura, căreia trebuie să i se acorde primatul în etapele iniţiale. De asemenea, s-a evidenţiat ca partizan al protecţionismului industrial. Petre S. Aurelian s-a înscris în seria oamenilor politici români pentru care dezvoltarea economică, ordinea în stat, idealul românilor de a se uni într-un singur stat era normă de conduită, era forma de manifestare a patriotismului. Pe 9 septembrie 1871 este ales membru titular al Academiei Române, primul economist român din Academie. Între 26 martie 1901 - 23 martie 1904 este preşedinte al acestui înalt for ştiinţific şi cultural.
 
Petre S. Aurelian moare pe 24 ianuarie 1909, la vârsta de 76 de ani.
 
Opera (selectiv):
Notice sur la Roumanie, principalement au point de vue de son économie rurale, industrielle et commerciale, avec une carte de la Principauté de Roumanie (Schiţă asupra României, în principal din punct de vedere al economiei rurale, industriale şi comerciale, cu o hartă a Principatului României, în colaborare cu Alexandru Odobescu, Paris 1867
Catehismul economiei politice, 1869
Terra nostra. Schiţe economice asupra României, 1875
Economia rurală la români, 1879
Cum se poate fonda industria română faţă de libertatea comerţului de importaţiune, 1881
Schiţe asupra stării economice a României în secolul al XVII-lea, 1882
Politica noastră comercială faţă cu convenţiile de comerţ, 1885
Politica noastră vamală, 1890
Viitorul nostru economic, 1890
Agricultura română, 1904

Manual de agricultură, (mai multe ediţii) 


Etichete P.S.Aurelian,Transilvania,agronomie,Herăstrău,Pantelimon,prim-ministru,PNL,economist,industrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live