Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Ştirile dimineţii * Meteo * Sport Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Zenaida Luca-Hac

29 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1214
Comentează add

O lume mirifică: peșterile inundate din Quintana Roo

Peșterile din Yucatan – un tunel al timpului

zenaida-luca-hac

Este cel mai mare sit arheologic inundat din lume, însumează 347 de kilometri şi păstrează dovezi despre primii locuitori ai Americii și despre cultura Maya... – anunța, la începutul acestui an (miercuri, 10 ianuarie), Guillermo de Anda, cercetător la Institutul Național de Antropologie și Istorie și director al proiectului Marele Acuifer Maya (Gran Acuífero Maya)... descoperirea făcută de un grup de explorare a peșterilor inundate din Quintana Roo, Yucatan, Mexic.

Cenot

 

Ce au descoperit exploratorii ?

Exploratorii cercetau de ani buni, cu mijloace moderne, peșterile inundate din Quintana Roo, dar, evenimentul  pe care îl anunță, acum, este descoperirea unei legături directe între două sisteme mari de peșteri care păreau a fi separate. Prin unificarea lor, devin cel mai mare sistem din lume cu cei 347 de kilometri de peșteri și galerii inundate cu apă dulce. Și cum este obiceiul, numele sistemului mai mare se va extinde și asupra sistemului mai mic, astfel încât, acum, Sac Actun cuprinde și peșterile din Dos Ojos din Tulum, din provincia Quintana Roo.

Aceste sute de kilometri de peșteri și galerii - adevărate tuneluri ale timpului – sunt o poartă de intrare în istoria străveche și recentă a provinciei Quintana Roo din peninsula Yucatan. 

Harta Peninsulei Yucatan

 

Peşterile Sac Actun reprezintă cel mai important sit arheologic inundat din lume care are peste o sută de contexte arheologice şi oferă informaţii despre primii locuitori ai Americii, despre fauna dispărută și, desigur, despre cultura Maya – spune Guillermo de Anda.

În etapa următoare, proiectul va cuprinde un studiu amplu al biodiversității care depinde de acest imens acuifer de apă cristalină. Exploratorii vor continua să facă hărți și să inventarieze contextele arheologice inundate. Și desigur, se vor lua măsurile necesare pentru protejarea și conservarea lor.

Explorarea adâncurilor  unui cenot

Bil Phillips, pionierul studierii acuiferului Maya

Robert Schmittner este șeful echipei de scafandri angajaţi  în proiectul Gran Acuífero Maya (GAM). Proiectul a demarat în martie 2017, dar Schmittner scotocește de 14 ani prin galeriile pline cu apă ale labirintului din Quintana Roo, pentru a găsi legături între sistemele de peșteri.

Este un entuziast convins că va descoperi conexiunile care leagă toate sistemele de peșteri existente în peninsula mexicană Yucatan, deoarece fenomenul carstic nu poate fi decât unitar – consideră el - și va însuma peste o mie de kilometri de peșteri și galerii. Concret, în partea de nord a provinciei Quintana Roo sunt 358 de sisteme de peșteri inundate care au o lungime totală de aproximativ 1400 de kilometri.


Cenot


 Vestigii ale unei prezențe umane străvechi

Dar, înainte de Robert Schmittner, un alt pasionat și-a dedicat ani buni din viață pentru a explora aceste minunății din măruntaiele peninsulei Yucatan: Bil Phillips, pionierul studierii acuiferului Maya. Împreună cu James Coke, el a fondat QUINTANA ROO SPELEOLOGICAL SURVEY, o bază de date cu hărți detaliate, care acum sunt un instrument prețios pentru înțelegerea și protejarea acuiferului. A muncit peste 40 de ani cartografiind  peșterile și galeriile din Yucatan.

A muncit la acest proiect până în ultimele zile ale vieții lui. S-a stins în noiembrie anul trecut, iar echipa GAM îi dedică, acum, această descoperire deosebită lui Bil Phillips.

Echipa

Acuiferul din Quitana Roo va fi studiat de o echipă multidisciplinară. Iată câțiva dintre actualii și viitorii membri mexicani și străini ai ei: biologul Arturo Bayona Miramontes, inginerul și inventatorul Corey Jaskolski, profesorul James Brady de la Universitatea din California, fondator al disciplinei de arheologie a peșterilor Maya; Dante Garcia, specialist în arheologia cenotă, precum și studenți și absolvenți universitari din SUA și Mexic.


Explorarea unui cenot


Cenoţii      

Cenotul – din cuvântul mayaș  zonot (cenote - în spaniolă) - este o deschidere  verticală a galeriei inundate, „o fereastră spre cer” formată în urma surpării boltei galeriei, astfel încât, de sus, de la suprafață, apa cristalină se vede ca un lac pe fundul unui crater. Mexicul are cei mai mulți cenoți din lume, în special în Peninsula Yucatan.

Hartă cu câțiva cenoți


Mayașii considerau că cenoții sunt porți spre o altă lume. Erau locuri unde se aduceau sacrificii. Zona cu cenoți era o zonă sacră.

Cenoții sunt o moștenire culturală și istorică protejată prin Convenția Moștenirii Culturale Subacvatice.


Galerie cu apă

Un sit fabulos

Peșterile din Yucatan oferă un material extraordinar de bogat de studiu. Sunt o comoară pentru cercetători și oameni de știință din domenii multiple, din epoci multiple ale trecutului, prezentului și, desigur, ale viitorului.
Sunt o sursă pentru a înțelege mai bine trecutul, dar și o bogăție – în special acuiferul de apă dulce-pentru a defini  dezvoltarea în viitor a regiunii.
 

 Cenot cu vas Maya


Etichete peșterăYucatanmayaAmericaMexiccenotQuitana RooSac ActunacuiferBil PhillipsRobert SchmittnerGran Acuífero MayaGuillermo de Anda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live