Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 17 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

12 Noiembrie 2010
Vizualizari: 3465
Comentează add

Cazurile de copii supraponderali sunt tot mai frecvente în Spania, ţară aflată între primele locuri în Europa, în topul ţărilor cu cei mai mulţi copii obezi.

Peste un sfert dintre copiii spanioli sunt obezi

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Scanner al compoziţiei corporale cu masa de grăsime la un pacient cu obezitate.

28 % din populaţia Spaniei cu vârste între 2 şi 17 ani este supraponderală sau obeză, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Madrid.

Cazurile de copii obezi sunt tot mai frecvente în Spania, ţară aflată între primele locuri în Europa, în topul ţărilor cu cei mai mulţi copii obezi, împreună cu Malta, Italia şi Grecia.

Potrivit specialiştilor Institutului Medical European al Obezităţii din Madrid, părinţii au cea mai mare responsabilitate în acest sens, începând cu alimentaţia incorectă, care necesită schimbări.

Prăjiturile şi dulciurile cumpărate din magazin, prăjelile, chipsurile, jeleurile de astăzi mâncate în loc de mâncare vor fi mâine un obicei alimentar, foarte greu de anulat sau de schimbat şi cu urmări negative pentru sănătate, afirmă Lucía Vico, specialist în probleme de alimentaţie pentru copii.

Reeducarea este fundamentală, spune ea, astfel că pentru ca un copil să crească sănătos, din meniul său zilnic nu trebuie să lipsească: fructe, legume, pâine, orez, paste, lactate, peşte, carne şi grăsimi sănătoase ca uleiul de măsline sau fructele uscate (nuci, migdale, cajou etc.).

Specialiştii subliniază că trebuie să explicăm copiilor de ce e important să mănânce sănătos şi de ce anumite alimente trebuie mâncate zilnic şi altele doar ocazional. Cei mai mulţi copii de vârstă şcolară au nevoie de 1.600 - 2.200 calorii pe zi: 55%  din energie trebuie să provină din hidrocarburi, 25% din grăsimi şi 25 %  din proteine. În plus, organismul are nevoie de fibre, colesterol şi sare.

Medicii nutriţionişti folosesc în procesul de reeducare a familiilor o piramidă a alimentelor care este un bun exemplu şi pentru ca micuţii să îşi aducă aminte de toate alimentele sănătoase.

De altfel, în şcoală, şi chiar în grădiniţ ă, copiii sunt învăţaţi să cunoască importanţ a fiecărui aliment. În acelaşi timp, părinţii sunt sfătuiţi ca în loc de corn cu ciocolată să le pună în ghiozdan ori un fruct (alimentează mai mult, în ciuda numărului mic de calorii), ori un iaurt, ori un sandwich făcut în casă.

Cu toate acestea, părinţii sunt cei care au nevoie de informaţii în permanenţă pentru alimentaţia copiilor lor. Din cauza lipsei de timp, a comodităţii sau pur şi simplu pentru că aşa vrea copilul, fructul este înlocuit cu un suc la cutie (plin de zahăr şi conservanţi) sau cu cereale cu lapte în cantităţi prea mari.

Pentru a uşura modul de alimentaţie, meniul şcolar al copiilor care mănâncă la prânz în colegiu, este comunicat părinţilor cu detalii: pe zile şi cu aportul caloric al fiecărei mese. În plus, în anumite cazuri, meniul de prânz este însoţit de idei pentru cina de acasă, astfel încât să fie respectată piramida alimentară.

Specialiştii insistă şi în practicarea unui sport, de preferinţă unul care să le facă plăcere copiilor, pentru a limita sedentarismul. De patru ori pe săptămână, spun medicii, iar zilele în care copii se joacă la calculator, nintendo, wii, playstation sau se uită la televizor să fie reduse la două.

Părinţii copiilor obezi trebuie să ştie că nu există o durată fixă pentru tratament, spune Lucia Vico.

Ea mărturiseşte că numărul de consultaţii a crescut cu 30% în ultimele patru luni.

Tratamentul depinde de multi factori, între care  cauza bolii: endocrinologică, regim alimentar hipercaloric sau predispoziţ ie genetică. În 95 la sută din cazuri, cel mai bun tratament este o educaţ ie alimentară corectă.


10 sfaturi pentru părinţi din partea IMEO

1. Asiguraţi-vă că din dieta zilnică a copilului nu lipsesc 5 porţii de fructe şi legume.

2. Obligatorii, la toate mesele, mai puţ in la cină, sunt şi cele 4 porţ ii de carbohidraţ i: cereale, pâine, paste şi orez. 

3. Să nu lipsească din meniu cele două porţ ii de proteine: peşte, ouă, carne, lactate.

4. Două porţii de grăsimi sănătoase pe zi:  fructe uscate, ulei de măsline, de preferat la mic dejun sau la cină.

5. Cinci mese pe zi: mic-dejun, prânz şi cină plus două gustări, dimineaţ a şi după-amiaza.

6. Nu cedaţi la rugaminţi pentru chipsuri şi cornuri cu ciocolată etc. Sunt produse industriale, pline de zahăr şi grăsimi. Sucurile cu acid intră în aceeaşi categorie.

7. Copiii trebuie să bea cel puţin un litru de apă pe zi.

8. Învăţaţi copiii să mănânce cantăţ i corecte de mâncare, atât acasă, cât şi în alte părţi.

9. Stimulaţi practicarea sportului şi activităţ ile de grup. Mai puţine jocuri video, calculator şi TV. Alegeţi activitatea sportivă cea mai potrivită pentru copii.

10. Nu folosiţi niciodată alimentele ca premiu sau pedeapsă, pentru că vor asocia dulciurile cu “bun”şi fructele şi legumele cu “rău”.

Alte date de interes:

- în Spania, 7% din bugetul Ministerului Sănătăţii revine programelor contra obezităţii.

-  14% din adulţi sunt obezi, 40% sunt supraponderali, iar cele mai afectate sunt femeile


Etichete obezitateSpaniaLucia VicoMadridnutriţionistalimentaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live