Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

13 Octombrie 2010
Vizualizari: 1286
Comentează add

Odată cu apropierea zilei de 14 octombrie, numărul pelerinilor veniţi la Iaşi s-a dublat.

Peste o sută de mii de pelerini la Iaşi Peste o sută de mii de pelerini la Iaşi - Conține galerie foto

Rândul pelerinilor care aşteaptă să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărtirisitorul  este de 1,5 km şi şerpuieşte pe străzile din preajma Catedralei Mitropolitane din iaşi.

Pelerinii sunt dirijaţi prin garduri metalice instalate de jandarmi. În cursul nopţii, timpul de aşteptare la rând era de 3-4 ore, dar astăzi, 13 octombrie, pelerinii au de aşteptat până la 10 ore.

În jurul prânzului a ajuns la Iaşi şi Patriarhul Daniel al BOR care face o vizită canonică în Moldova. Esta a treia prezenţă la Iaşi după ce Prea Fericitul Daniel a fost ales patriarh în septembrie 2007.

Patriarhul s-a închinat la moaşte şi a fost  primit apoi de Mitroplitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei în Catedrala Mitroplitană unde patriarhul a slujit ca mitroplit timp de 17 ani.

Pelerinajul la moaştele Cuvioasei Parascheva este unul dintre cele mai mari din ţară, alături de pelerinajul de la Nicula de Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Cuvioasa Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, s-a călugărit de tânără şi a murit la 27 de ani. Sfinţenia ei nu a fost cunoscută până în secolul al XIII-lea.

Fusese înmormântată ca oricare alt muritor aproape de locul natal. După 200 de ani au descoperit-o creştinii din acel sat atunci când au vrut să pună în aceeaşi groapă cadavrul unui marinar.

Moaştele sale au fost pe rând duse la Constantinopol, Târnovo-Bulgaria, Belgrad-Serbia şi înapoi la Constantinopol.

În Moldova, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns după ce domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), a plătit toate datoriile Patriarhiei de Constantinopol către Înalta Poartă, în valoare de 260 de pungi de galbeni.

Domnul moldovean a mai plătit încă 300 de pungi de aur pentru a primi permisiunea de a transporta trupul unui mort mai mult de trei mii de mile, cât prevedea legea turcească

Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi în 1641 şi au fost aşezate în Biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. După terminarea construcţiei Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în 1887 moaştele au fost mutate în catedrala în care se găsesc şi astăzi.

Liturghia oficiată la Iaşi pe un podium în faţa catedralei, de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva (14 octombrie), este transmisă în direct la Radio România Cultural şi Antena Satelor în intervalul 10.00-12.00.


Etichete pelerinajmoaşteParaschevaMaximIaşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live