Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

17 Februarie 2022
Vizualizari: 428
Comentează add

La ATI se află în continuare peste 1.150 de bolnavi. 87%-88% din ei sunt nevaccinaţi şi într-o proporţie de 90% sunt cu varianta Omicron.

Peste 10.000 de persoane cu COVID spitalizate

radio-romania-actualitati

  Foto:  Gabriel Sava.

În România, peste 10.000 de persoane cu COVID sunt internate în acest moment în spitale cu 365 mai puţin decât marţi, iar la ATI se află în continuare peste 1.150 de bolnavi. De marţi şi până miercuri s-au semnalat şi 183 de decese provocate de COVID. Reporterul RRA, Adriana Turea a transmis mai multe detalii.


Adriana Turea: Peste 1.100 de persoane infectate cu coronavirus sunt în continuare în stare gravă la secţiile de terapie intensivă, chiar dacă numărul infectărilor zilnice scade. Pentru miercuri, autorităţile au raportat aproape 17.500, dar şi multe decese asociate infectării în doar 24 de ore: 171. Medicul specialist Radu Ţincu de la Spitalul Floreasca din Bucureşti este de părere că dacă lucrurile evoluează ca până acum şi nu există nicio modificare asupra variantelor virale, cel mai probabil spre sfârşitul lunii martie un număr important din populaţia spaţiului european va avea o imunitate naturală determinată de trecerea prin boală, însă în România mai sunt anumite provocări.


Radu Ţincu: Realitatea vedem că a fost schimbată, comparativ cu ţările din vestul Europei. Avem pacienţi care au dezvoltat forme severe de COVID-19, produse de varianta Omicron, unii dintre ei au ajuns în terapie intensivă. Am avut şi o creştere a numărului de decese, astfel încât trebuie să vedem ce particularitate avem noi faţă de ceilalţi. Şi particularitatea cea mai importantă este reprezentată de procentul de persoane vaccinate. Cei care sunt în terapie intensivă, 87%-88% din ei sunt nevaccinaţi şi într-o proporţie de 90% sunt cu varianta Omicron, ceea ce ne arată că şi această variantă, Omicron, considerată mai blândă decât varianta Delta, poate să determine forme severe, în special la populaţia vulnerabilă, persoane cu vârsta de peste 70 de ani şi cu anumite patologii cronice.


Adriana Turea: Doctorul consideră că medicina modernă trebuie să se bazeze pe prevenţie, şi nu pe tratament şi pe vindecarea de boală, astfel că vaccinarea este importantă în prevenirea formelor grave de COVID şi a decesului asociat infectării cu virusul SARS-CoV-2.


Radu Ţincu: Doza trei, booster, de care se vorbeşte, eu cred că este parte din normalitate. Nu sunt un adept al dozelor booster periodice, pentru că până la urmă trebuie să ne întrebăm de ce facem aceste doze booster? Pentru că imunitatea noastră nu mai este suficient de competentă pentru noile variante virale. Eu cred că după doi ani de pandemie în care s-au succedat multiple variante virale va fi un moment în acest an în care producătorii de vaccinuri ar trebui să ia în calcul modificarea compoziţiei vaccinului. Nu putem să ne vaccinăm din patru în patru luni doar pentru a menţine nivelul de anticorpi suficient de ridicat încât să elimine variante virale care nu mai răspund la fel de bine anticorpilor produşi de vaccinurile create acum doi ani de zile.


Adriana Turea: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 7.400 de persoane, din care cu prima doză peste 1.200 de persoane şi cu doza booster puţin peste 3.900.


Etichete 87%-88% nevaccinaţi90% varianta omicronatipandemia covid-19

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live