Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

3 August 2018
Vizualizari: 508
Comentează add

Pesta porcină africană evoluează agresiv în sud-estul ţării, unde boala a fost confirmată în peste 80 de localităţi din cinci judeţe.

Pesta porcină africană evoluează agresiv în sud-estul ţării

radiojurnal

Foto: Agerpres.

Pesta porcină africană evoluează agresiv în sud-estul ţării, unde boala a fost confirmată în peste 80 de localităţi din cinci judeţe, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, într-un nou bilanţ.

Până la această oră, au fost sacrificaţi peste 11 mii de porci domestici din gospodăriile populaţiei şi aproape 50 de mii din ferme comerciale.

Cătălina Creţu are detalii.  Reporter: Situaţia cea mai gravă este în judeţul Tulcea, unde sunt peste 470 de focare de pestă porcină africană, din care marea majoritate în gospodăriile populaţiei. Spre comparaţie, în judeţele Constanţa, Brăila şi Ialomiţa sunt între 14 şi 16 focare, toate în gospodăriile particulare.

În schimb, în nord-vestul ţării, acolo unde a fost confirmată prima oară pesta porcină în ţara noastră, boala evoluează lent, chiar staţionar, în unele judeţe. În Satu Mare, Sălaj şi Bihor pesta a fost confirmată în 14 localităţi şi au fost sacrificate aproape 200 de animale domestice.

Specialiştii au stabilit că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.

În aceste condiţii, evoluţia bolii este monitorizată permanent şi se acţionează în funcţie de circumstanţe, pentru lichidarea focarelor şi limitarea răspândirii virusului.

ANSVSA cere sprijinul populaţiei pentru respectarea măsurilor de igienă, iar orice suspiciune trebuie anunţată medicului veterinar.

Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiţi de stat, până acum fiind plătite 56 de dosare în valoare de aproape 150 de mii de lei.

Alte aproape 430 de dosare în sumă de peste 2 milioane de lei urmează să fie onorate. Autorităţile amintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii, ci numai animalele.


Realizator: Date de ultimă oră din judeţul Tulcea arată că în alte două ferme de creştere a porcilor a fost confirmată prezenţa virsului pestei porcine africane.

Confirmarea a venit, ieri după-amiază, de la laboratorul de analize al Direcţiei sanitar veterinare Tulcea, iar azi a fost solicitată contraexpertiza Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.

Este vorba despre două ferme de porci din partea de vest a judeţului, precizează corespondentul nostru Irinel Călin


Etichete Pesta porcină africanăansvporci sacrificatigospodariifermeanimale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live