Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

18 Ianuarie 2019
Vizualizari: 655
Comentează add

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi:vânarea integrală a mistreților din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire

Pestă porcină africană confirmată la limita jud. Bistriţa-Năsăud şi Cluj

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

 

Virusul pestei porcine africane a fost diagnosticat la mistreți, în județul Bistrița-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare Agrieș, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj.

Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019, în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București, care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.

A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care va fi completat în ședința CLCB, convocată pentru vineri.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreților din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, toți porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreți pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenție în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.


Etichete Agrieș,IDSA Bucureștipestă porcină africanămistreţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live