Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

9 Septembrie 2010
Vizualizari: 1619
Comentează add

România este ţara cu cea mai mică medie europeană a persoanelor cu dizabilităţi angajate.

Persoanele cu dizabilităţi, ignorate Persoanele cu dizabilităţi, ignorate  - Conține audio

raul-matis-targu-mures

În România există peste 600.000 de persoane cu dizabilităţi, din care doar 1.500 sunt angajate, ceea ce face ca procentul populaţiei de vârstă activă cu dizabilităţi din ţara noastră, care sunt integrate în muncă, să fie cel mai scăzut din Europa, de 5,8%, faţă de media de 16,7%. 

 

Preşedinta filialei Mureş a Fundaţiei „Alături de Voi", România, Carmen Speranţa Ciulea, susţine că în România singurele structuri de economie socială care există pe piaţă sunt cele 410 unităţi protejate unde sunt angajate aproximativ 1.500 de persoane cu dizabilităţi, iar raportat la cele 600.000 de persoane cu dizabilităţi înregistrate, acest număr de persoane angajate să reprezinte 0,24% din totalul persoanelor adulte aflate în baza naţională de date. 

 

Ciulea a mai spus că deşi angajatorii beneficiază de anumite facilităţi în cazul în care încadrează persoane cu dizabilităţi, ei preferă să preferă să vireze la stat salariile minime brute pe economie aferente poziţiilor vacante neocupate de către persoane cu dizabilităţi, decât să creeze locuri de muncă pentru această categorie şi să achiziţioneze produse şi servicii de la unităţi protejate.

 

În opinia şefei Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, Reghina Fărcaş, angajatorii preferă să vireze aceşti bani deoarece mulţi dintre ei au greutăţi în a adapta locul de muncă la posibilităţile şi dizabilităţile persoanei care se prezintă pentru a fi angajată, iar cheltuieli pentru adaptarea locului de muncă sunt foarte mari.

 

Potrivit şefului Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, Lorand Schmidt, numai în judeţul Mureş sunt 18.000 de persoane cu dizabilităţi, dar o mare parte dintre acestea reprezintă o categorie cu o vârstă înaintată.

 

Chiar dacă la majoritatea dintre acestea capacitatea restantă de muncă este diminuată, rămâne de analizat cam cât la sută din cele 18.000 de persoane cu dizabilităţi din judeţul Mureş ar putea să devină activi din punct de vedere al muncii.

 

Cu detalii, Raul Matiş.
 


Etichete persoane cu dizabilităţilocuri de muncăMureş

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live