Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

4 Iulie 2014
Vizualizari: 797
Comentează add

Parlamentul ungar a adoptat vineri un proiect de lege în baza căruia unităţile bancare vor trebui să folosească cursul de schimb din momentul acordării împrumuturilor.

Persoanele cu credite în valută, sprijinite de parlamentul ungar

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

  Foto: arhivă.

Parlamentul ungar a adoptat vineri un proiect de lege pentru sprijinirea persoanelor care au contractat credite în valută.

În baza proiectului de lege adoptat vineri de parlament, unele practici ale băncilor - cum ar fi folosirea de cursuri de schimb pentru stabilirea ratelor diferite de cele aplicate în momentul acordării împrumuturilor - sunt nule, iar unităţile bancare vor trebui să îşi refacă calculele în termen de 90 de zile, utilizând cursul oficial al băncii naţionale.

Acest lucru înseamnă că băncile ar putea fi nevoite să returneze clienţilor anumite sume de bani percepute prin astfel de practici, dar modul în care se va proceda va fi stabilit printr-o altă lege care urmează să fie adoptată în sesiunea de toamnă a parlamentului.

Totodată, băncile vor trebui să dovedească că au procedat corect în momentul în care au modificat unilateral contractele şi au majorat dobânzi şi comisioane şi că au respectat toate condiţiile stabilite pentru astfel de cazuri, inclusiv cele privind informarea corespunzătoare a clienţilor, în prealabil.

Potrivit unor estimări, măsurile aprobate vineri de parlament ar putea costa sectorul bancar între 600 şi 900 de miliarde de forinţi, adică între 1,9 şi 2,9 miliarde de euro. 


Etichete UngariabăncipierderimăsuricrediteclienţiBanca Naţională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live