Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Bădescu

18 Mai 2014
Vizualizari: 1454
Comentează add

În Mehedinţi, specialiştii hidrologi sunt cu ochii pe Dunăre, după ce în ultimele zile fluviul a crescut foarte mult. Sâmbătă, nivelul s-a ridicat cu mai bine de un metru.

Pericol de inundaţii pe Dunăre

mihai-badescu

Dunărea. Foto: Arhivă. 

Pericol de inundaţii pe Dunăre, ale cărei ape au crescut ameninţător.

Avertizările au fost extinse şi în aval de Zimnicea. Duminică, la ora 6.00 a intrat în vigoare un cod galben valabil pentru opt judeţe, din Teleorman până în Tulcea.

Pe sectorul de la intarea în ţară până la Zimnicea este de sâmbătă seară deja cod portocaliu în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

În Mehedinţi, specialiştii hidrologi sunt cu ochii pe Dunăre, după ce în ultimele zile fluviul a crescut foarte mult.

Numai sâmbătă nivelul s-a ridicat cu mai bine de un metru, motiv pentru care a fost instituită avertizarea Cod portocaliu.

Debitul Dunării era la ultimele măsurători apropiat de 12.000 metri cubi pe secundă, cu aproape 1.000 metri cubi pe secundă sub valoarea de 13.000, cea după care pot apărea probleme în judeţul Mehedinţi.

De altfel, aici sunt inundate deja câteva zeci de hectare de păşuni, fâneţe şi culturi de grâu.

Apele au trecut peste un baraj din saci ridicat de fermieri, se infiltrează printr-un dig şi ameninţă acum culturi de primăvară.

Din fericire, distanţa până la primele locuinţe în satul Cozia, afectat de inundaţii şi în anul 2006, este destul de mare şi, deocamdată, nu sunt în pericol case.

Autorităţile sunt în alertă

Într-un comunicat dat publictăţii, hidrologii percizează însă că stabilirea debitului fluviului este destul de incertă în aceste zile.

Motivul: volumul de apă preluat de pe râurile din Serbia, unde inundaţiile sunt catastrofale, şi, adus în Dunăre, este unul foarte mare.

Ca urmare a acestui fapt, în Mehedinţi autorităţile sunt în alertă şi recunosc că situţia pe Dunăre poate deveni periculoasă oricând.

În Serbia şi Bosnia, unde s-au produs cele mai mari ploi şi inundaţii din ultimii 120 de ani, cel puţin 30 de persoane au fost descoperite moarte în ultimele trei zile, au informat autorităţile, citate de France Presse.

Zeci de mii de oameni au rămas blocaţi în casele lor din cauza alunecărilor de teren, în timp ce câteva zeci de mii de persoane au fost evacuate din calea viiturii.

14 state ale Uniunii Europene trimit în ajutorul sinistraţilor elicoptere şi ambarcaţiuni, instalaţii de pompare, medicamente şi hrană, precum şi experţi, a anunţat ieri Comisia.

Asistenţa este coordonată prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene de protecţie civilă. 


Etichete Ştiri Vestştiri sud-vestInstitutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a ApelorhidrologicodgalbenportocaliuDunăreinundaţiiTeleormanTulceaMehedinţiDoljOltTeleormanPorţile de FierZimnicea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live