Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Performanțele stranierilor în 2016

Șapte din cei 11 titulari din înfrângerea 0-3 cu Polonia, plus cele trei rezerve introduse pe teren, vin din străinătate.

Performanțele stranierilor în 2016
Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Articol de Alex Țențu, 22 Decembrie 2016, 23:16

La o scurtă privire asupra jucătorilor de bază ai echipei naţionale, observăm că majoritatea sunt stranieri. Șapte din cei 11 titulari din înfrângerea 0-3 cu Polonia, plus cele trei rezerve introduse pe teren, vin din străinătate. Aşadar, o imagine de ansamblu asupra performanţelor avute de către fotbaliştii din afara Ligii 1 este necesară.

Evident, începem cu portarii. Ciprian Tătăruşanu este pentru al doilea sezon consecutiv goalkeeperul de bază al Fiorentinei. După locul al cincilea obţinut în primăvară, formaţia italiană se află actualmente doar pe poziţia a opta în Serie A. Pe plan european însă, Fiorentina s-a calificat de pe primul loc din grupa de Europa League, şi va juca în şaisprezecimi împotriva Borussiei Monchengladbach.

Costel Pantilimon a început anul la Sunderland, însă după numai 19 zile avea să ajungă la Watford, în speranţa mai multor prezenţe între buturi. Din păcate pentru el, în campionat, Pantilimon este a doua soluţie pentru prim-divizionara engleză. Fostul timişorean a apărat într-un singur joc de Premier League, şi în cinci meciuri disputate în cupele interne.

Facem tranziţia către fundaşi. Deşi evoluează în Qatar, Dragoş Grigore este căpitanul naţionalei României. După disputarea primelor 13 etape, echipa sa, Al Sailiya, se află pe o poziţie retrogradabilă în întrecerea internă.

În comparaţie cu anul trecut, Vlad Chiricheş joacă din ce în ce mai mult pentru Napoli. Centralul defensiv a marcat două goluri în cele opt prezenţe avute în acest sezon de Serie A. Vicecampioana Italiei s-a calificat şi în optimile Ligii Campionilor, unde o va întâlni pe Real Madrid.

Iasmin Latovlevici este titular la Karabukspor, locul zece din Turcia. Tot acolo, se mai află Valerică Găman, care este însă rezervă, dar şi doi jucători ieşiţi momentan din vederile naţionalei, Cristi Tănase şi Marius Alexe.

Cosmin Moţi este titular incontestabil pentru campioana Bulgariei, Ludogoreţ Razgrad. Fostul dinamovist a fost integralist în campania de Champions League a verzilor, încheiată cu un loc trei într-o grupă cu Arsenal, PSG şi Basel. Alături de Moţi se află în continuare şi Claudiu Keşeru, care graţie formei din ultimele luni a devenit golgheterul la zi al Bulgariei. De referinţă pentru orădean rămâne golul înscris împotriva celor de la Arsenal.

Tot în principala competiţie intercluburi a evoluat şi Alexandru Măţel, alături de Dinamo Zagreb. Deşi mai mult rezervă, fundaşul dreapta a intrat în trei din cele şase partide ale campioanei Croaţiei, care a încheiat fără punct o grupă din care au mai făcut parte Juventus, Sevilla şi Olempique Lyon.

Încheiem capitolul apărători cu doi laterali stânga, săriţi din schemă odată cu venirea lui Cristoph Daum. Este vorba de Laszlo Sepsi, actualmente titular la Nurnberg, locul nouă în liga secundă Germană, şi de Răzvan Raţ, rămas la Rayo Vallecano, în ciuda retrogradării madrilenilor.

Cei mai mulţi mijlocaşi stanieri vin din Rusia. Andrei Prepeliţă a fost pe teren în patru dintre cele şase partide disputate de FK Rostov în grupele Ligii Campionilor. Vicecampioana Rusiei a făcut o figură frumoasă la debutul în competiţie, reuşind să prindă locul al treilea, într-o grupă cu PSV, Atletico Madrid şi Bayern Munchen, pe care a şi învins-o cu scorul de 3-2.

Terek Grozny, formaţia pentru care evoluează Gabriel Torje şi Gicu Grozav, se află momentan pe poziţia a patra. Un randament mai bun îl are fostul petrolist, care a marcat patru goluri în 16 prezenţe, în timp ce Torje n-a izbutit să marcheze în cele cinci apariţii avute.

Eric Bicfalvi se află într-o situaţie dificilă cu Tom Tomsk. Deşi este golgheterul echipei, cu trei reuşite, Bicfalvi nu a putut să-şi ridice formaţia de pe ultima poziţie.

Hapoel Beer Sheva a devenit în acest an principala echipă a Israelului. La acest fapt a contribuit şi Ovidiu Hoban, care va juca la anul în şaisprezecimile Ligii Europa, după ce a trecut de o grupă grea, cu Inter Milano, Southampton şi Sparta Praga.

În aceeaşi fază a competiţiei va fi prezentă şi Anderlecht, cu Nicolae Stanciu şi Alex Chipciu în echipă. Cei doi nu au strălucit însă până în acest moment pentru formaţia belgiană, care se clasează pe treapta a treia a podiumului intern. Chipciu, trei goluri în 22 de meciuri, şi Stanciu, 5 reuşite în acelaşi număr de partide, trebuie să crească în evoluţii pentru a rămâne în primul 11.

Alex Maxim a continuat cu VfB Stuttgart, deşi clubul a picat în Zweite Bundesliga. În ultima vreme, mijlocaşul ofensiv şi-a pierdut statutul de titular în formaţia şvabilor, care se află pe locul de baraj pentru revenirea în prima ligă.

Încheiem cu problema noastră acutală, atacul. Am amintit mai devreme despre prestaţiile lui Keşeru, aşa că ne îndreptăm atenţia către Florin Andone, aflat pe val în ultima vreme. Al doilea marcator al ligii secunde spaniole a fost cumpărat în schimbul a patru milioane de euro de către Deportivo La Coruna. Fără gol până în noiembrie, Andone a reuşit să înscrie de şase ori în ultimele şase jocuri, şi iernează pe poziţia a 15-a din La Liga.

Ultima referire este legată de atacanţii aflaţi în Turcia. Raul Rusescu nu este titular la Osmanlispor, însă cele trei goluri marcate împotriva celor de la Villareal au contribuit la calificarea turcilor în şaisprezecimile Europa League. În fine, Bogdan Stancu a evoluat puţin peste 100 de minute în ultimele două luni pentru Genclerbirligi, a opta formaţie a Turciei în momentul actual.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA
EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
Sport 24 Aprilie 2024, 18:22

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final

Olimpiu Moruțan a jucat în 15 partide pentru România și a marcat un gol

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Sport 24 Aprilie 2024, 08:42

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare

Echipa feminină de baschet CSM Constanța a dominat acest sezon intern, atât în campionat, cât și în Cupă.

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri
Sport 23 Aprilie 2024, 22:57

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri

În Superliga de fotbal FC Botoșani a învins-o pe Dinamo cu 2-1 în etapa a 6-a din play-out.

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri
Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern
Sport 23 Aprilie 2024, 22:34

Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern

Victorie grea pentru campioana României la handbal masculin Dinamo București, în prima manșă din sferturile de finală ale...

Dinamo câștigă la un gol prima manșă cu Skjern