Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

7 Aprilie 2020
Vizualizari: 317
Comentează add

Cumpărăturile din panică și restricțiile comerciale provoacă în UE o penurie de medicamente pentru coronavirus, arată o analiză realizată de Reuters.

Penurie de medicamente pentru COVID-19 în Uniunea Europeană

sergiu-stet

  Foto: Arhivă.

Spitalele din UE se confruntă cu o penurie de medicamente esențiale pentru tratarea pacienților cu COVID-19, din cauza restricțiilor comerciale și a stocurilor exagerate pe care și le fac guvernele statelor membre, au declarat oficiali UE și reprezentanți ai industriei.

În ciuda mai multor apeluri la solidaritate, multe dintre cele 27 de state UE au recurs la măsuri protecționiste în cursul pandemiei, restricționând vânzările de produse esențiale, cum ar fi medicamente, măști și dispozitive medicale.

„Unele state membre UE au declarat că încep să aibă penurie de unele medicamente folosite pentru pacienții cu Covid-19 sau că așteaptă o astfel de penurie foarte curând”, a declarat într-un comunicat Agenția Europeană a Medicamentelor.

Penuria este în principal de medicamente folosite pentru pacienții cu cele mai grave complicații provocate de infectarea cu noul coronavirus. Printre ele se numără medicamente folosite în secțiile de terapie intensivă precum anestezice, antibiotice și relaxanți musculari care permit pacienților să respire cu ajutorul aparatelor de ventilare. 

Săptămâna trecută un grup de mari spitale europene, între care San Raffaele din Milano și Vall d’Hebron din Barcelona, au anunțat că în curând nu vor mai putea trata pacienți cu COVID-19 dacă nu se ridică restricțiile impuse circulației medicamentelor.

La începutul pandemiei UE s-a confruntat cu întârzieri la livrarea medicamentelor din cauza perturbării aprovizionării din China și interdicțiilor comerciale adoptate de India, însă acum principala piedică în calea aprovizionării e pusă chiar de statele UE, au afirmat reprezentanți ai industriei.

„Țările își fac stocuri. E o abordare rezonabilă, dar stocurile sunt uneori prea mari, iar acest lucru va priva țări care au nevoie de ele”, a declarat Adrian van den Hoven, director al Medicamente pentru Europa, un organ comercial al industriei UE de medicamente generice.

El a declarat că un stat, pe care nu l-a numit, a plasat o comandă care acoperă întreaga producție anuală a unei companii.

„Acest lucru nu e rațional, și nici măcar nu se limitează la o singură țară”, a afirmat el. Austria și Portugalia se numără printre țările UE care-și fac stocuri excesive, a declarat Kasper Ernest, secretar general al Medicamente Accesibile Europa, organ comercial al comercianților de produse farmaceutice angro.

Restricții comerciale

Multe țări au mai restricționat și exportul unor medicamente care sunt considerate esențiale în timpul pandemiei. Conform unora dintre aceste restricții, numai atunci când necesarul național e acoperit pot fi exportate medicamente. Restricțiile îi lovesc cel mai grav pe distribuitori.

Comisia Europeană investighează legalitatea măsurilor adoptate de Franța, Polonia, Ungaria, România și Slovacia, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, precizând că restricțiile se aplică și echipamentelor și dispozitivelor medicale.

„Într-o perioadă în care ne concentrăm pe salvat vieți, nu e momentul să restricționăm exportul de medicamente și echipamente medicale vitale, nici să le lăsăm să expire în loc să le oferim și altora”, a declarat comisarul european al sănătății, Stella Kyriakides.

Restricțiile comerciale impuse de România, de exemplu, blochează în prezent un transport apreciabil de medicamente pentru inimă care ar fi trebuit să ajungă la pacienți din Ungaria și Muntenegru, a declarat Ernst, avertizând că respectivele medicamente vor expira curând.

Articol de Francesco Guarascio și Lisa Shumaker

Traducere: Andrei Suba/RADOR

(S.S.)

 

Etichete UEmedicamentestocurirestricțiipanică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live