Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Buculei, Suceava

11 Februarie 2019
Vizualizari: 711
Comentează add

Ţara noastră a fost reprezentată de sportivii Bogdan Moroşan, Mihai Coubiş, Alexandru Coca, Petrică Pilug, Ioana Ismana, Cristina Ciubotaru şi Gabriel Candrea.

Penultima etapă a Cupei Mondiale, seniori, la sanie pe pistă naturală

mihaela-buculei-suceava

Alexandr Egorov si Petr Popov, concurenti la dublu sanie. Foto: Mihaela Buculei.

La sfârşitul acestei săptămâni, pe pista de sanie „Bucovina” din Vatra Dornei s-a desfăşurat penultima etapă a Cupei Mondiale, seniori, la sanie pe pistă naturală. În această competiţie au luat startul 17 sportive la proba de simplu feminin, 31 de băieţi în proba de simplu masculin şi  7 echipaje de dublu din 13 ţări: Italia, Germania, Rusia, Austria, Argentina, Brazilia, Japonia, Polonia, Moldova, Kazahstan, Cehia, Serbia şi România.

Ţara noastră a fost reprezentată de sportivii Bogdan Moroşan, Mihai Coubiş, Alexandru Coca, Petrică Pilug, Ioana Ismana, Cristina Ciubotaru şi Gabriel Candrea.

Cu toate că joi era zi de antrenamente şi vineri, începând cu ora 10,00, erau programate antrenamentele oficiale, primele manşe de calificare la simplu feminin şi simplu masculin şi cele două manşe de calificare pentru proba de dublu, calificările au fost amânate pentru ziua de sâmbătă.

Sâmbătă, pe pârtia Bucovina s-au desăşurat antrenamentele oficiale şi calificările, iar după a doua manşă a calificărilor, la simplu masculin cel mai bun timp a fost obţinut de austriacul Thomas Kammerlander, la proba de simplu feminin de italianca Greta Pinggera, fraţii Patrick şi Matthias Lambacher având cea mai rapidă coborâre la dublu.
Thomas Kammerlander şi Evelin Lanthaler căştigătorii probei de simplu
Duminică, în ultima zi de concurs s-au desfăşurat probele de simplu şi dublu din etapa a cincea a cupei Mondiale.  La simplu masculin, locul I a fost ocupat de Thomas Kammerlander (AUT), cu un timp total cumulat din cele două manşe de 2 minute 27 secunde 17 sutimi, urmat la 15 sutimi de Michael Scheikl (AUT). Cu o diferenţă de 28 de sutimi de secundă faţă de primul clasat, Patrick Pigneter (ITA), favoritul întrecerii de la Vatra Dornei, a ocupat locul trei. Din echipa României, ce mai bună clasare a avut-o Bogdan Moroşan, poziţia 20 în clasamentul general, Mihai  Coubiş a ocupat poziţia a 24 –a, urmat pe locul 25 de Petrică Pilug.

La simplu feminin, Evelin Lanthaler (ITA) a ocupat prima poziţie a clasamentului cu un timp cumulat în cele două manşe de 2 minute 30 secunde 42 sutimi, urmată la o diferenţă de 33 de sutimi de secundă  de Greta Pinggera (ITA) şi de Ekaterina Lavrenteva (RUS), la o diferenţă faţă de prima clasată de peste două secunde. După ce sâmbătă s-a accidentat la mâna dreaptă, după ce a trecut linia de sosire a manşei a doua a calificărilor, Maria Cristina Ciubotaru nu a mai putut reveni duminică pe gheaţă, chiar dacă în calificări a obţinut un rezultat foarte bun. România a fost reprezentată în proba feminină de simplu de Ioana Ismană, care s-a clasat a 13 –a în clasamentul general.

În proba de dublu, Patrick Pigneter / Florian Clara (ITA) şi-au asigurat încă din prima manşă un avans de 69 de sutimi faţă de dubloul rus Alexandr Egorov / Petr Popov, avantaj pe care nu şi l-au menţinut la acelaşi nivel şi în manşa a doua. Cu un timp cumulat de 2 minute 38 secunde 22 sutimi Patrick Pigneter / Florian Clara s-au clasat pe primul loc în peultima etapă de cupă mondială fiind urmaţi la o diferenţă de 14 sutimi de secundă Alexandr Egorov / Petr Popov (RUS). Locul trei a revenit dubloului format din fraţii Patrick şi Matthias Lambacher (Italia), la o diferenţă de 75 sutimi de secundă faţă de primii clasaţi, urmaţi de un dublou din Rusia, Stanislav Kovshik / Ilia Tarasov. Dubloul format din Bogdan Moroşan / Gabriel Candrea s-a clasat pe poziţia a şaptea.

Etapă decisivă în desemnarea câştigătorilor Cupei Mondiale la sanie

Competiţia de la Vatra Dornei a stabilit finaliştii în lupta pentru Cupa Mondială sau chiar câştigătorii în probele de simplu feminin şi dublu.

După etapa de la Vatra Dornei, la masculin, Alex Gruber (ITA), după ce a condus până acum în clasamentul Cupei Mondiale a trecut pe locul doi cu 530 de puncte, primul loc fiind ocupat de Thomas Kammerlander (AUT), cu 540 de puncte. Kammerlander, câştigătorul ultimelor două sezoane, trebuie să se situeze în faţa lui Gruber în ultima etapă, desfăşurată acasă, pe pista de sanie din Umhausen (AUT), în perioada 14 – 16 februarie, pentru a-şi menţine titlul. Patrick Pigneter, cel care a câştigat ultima Cupă Mondială la Vatra Dornei în ianuarie 2016, înaintea lui Alex Gruber şi Thomas Kammerlander, a obţinut locul trei, la o diferenţă cumulată în cele două manşe de 28 de sutimi.

În proba feminină, campioana mondială Evelin Lanthaler (ITA) conduce cu maximum 600 de puncte, urmată de Greta Pinggera (ITA) cu 450 de puncte şi Ekaterina Lavrenteva (RUS) cu 435 puncte. După rezultatul din România Lanthaler şi-a asigurat câştigarea pentru a treia oară a Cupei Mondiale, indiferent de rezultatul urmăritorilor din etapa de peste o săptămână de la Umhausen.

În proba de dublu, Patrick Pigneter / Florian Clara (ITA) au plecat cu un avans de 105 de puncte în faţa dubloului Alexandr Egorov / Petr Popov (RUS), iar cu cele 100 de puncte acumulate la Vatra Dornei faţă de 85 ale ruşilor, cei doi campioni mondiali la dublu şi-au asigurat pentru a zecea oară Cupa Mondială.


Etichete saniecupa mondiala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live