Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pentru Statele Unite "ce este mai bun urmează să vină"

În cadrul discursului rostit după aflarea rezultatelor parţiale, preşedintele american, Barack Obama, s-a arătat încrezător în viitorul Statelor Unite.

Pentru Statele Unite "ce este mai bun urmează să vină"
Preşedintele Barack Obama serbează victoria în alegeri alături de familia sa. Foto: Reuters

Articol de RADOR, 07 Noiembrie 2012, 10:53

Canalul de televiziune CNN INTERNATIONAL a transmis în direct, din Chicago, discursul preşedinteleui Barack Obama.

"Vă mulţumesc foarte mult. Astăzi, la peste 200 de ani după ce o fostă colonie a câştigat dreptul de a îşi hotărî propriul destin, sarcina perfecţionării uniunii noastre continuă.

Ea merge înainte datorită dumneavoastră, ea continuă pentru că dumneavoastră aţi reafirmat spiritul care a triumfat în faţa războiului şi represiunii, credinţa că fiecare dintre noi ne vom urmări propriile visuri.

Noi suntem o familie americană şi noi ne ridicăm, sau cădem împreună, ca o singură naţiune, ca un singur popor.

În noaptea aceasta, în aceste alegeri, dumneavoastră, poporul american, ne-aţi reamintit că în timp ce munca noastră a fost grea, în timp ce călătoria noastră a fost lungă, noi ne-am ridicat, am luptat şi am revenit.

Şi noi ştim în inimile noastre că pentru Statele Unite ale Americii ce este mai bun urmează să vină!

Vreau să mulţumesc fiecărui american care a participat la aceste alegeri.

Chiar dacă aţi votat pentru prima oară, sau aţi stat la rând pentru foarte mult timp.

Apropo, trebuie să rezolvăm acest lucru! Chiar dacă aţi votat în dreptul Obama, sau în dreptul Romney, v-aţi făcut auzite vocile. Şi aţi făcut o diferenţă.

Mitt Romney şi Paul Ryan "s-au luptat din greu"

Tocmai am discutat cu guvernatorul Romney şi l-am felicitat şi pe Paul Ryan pentru o campanie în care s-a luptat din greu.

Am dus o luptă dură, dar aceasta a fost numai pentru că noi iubim adânc această ţară.

Şi ne interesează atât de puternic viitorul ei! Eu aştept cu nerăbdare să mă aşez la masă cu domnul Mitt Romney pentru a discuta despre cum putem să lucrăm împreună pentru a duce această ţară mai departe.

Vreau să mulţumesc prietenului meu şi partenerului meu din ultimii patru ani, cel mai bun vice-preşedinte la care poate spera vreodată cineva, Joe Biden!

Şi eu nu aş fi bărbatul care sunt astăzi, fără femeia care a acceptat să se căsătorească cu mine, în urmă cu 20 de ani.

Vreau să spun asta public - Michelle, nu te-am iubit niciodată mai mult, nu am fost niciodată mai mândru să văd cum America se îndrăgosteşte de tine, de asemenea, ca Prima Doamnă a naţiunii noastre!

Sasha şi Maria, voi creşteţi ca să deveniţi două tinere femei puternice, inteligente şi frumoase, la fel ca mama voastră. Şi sunt atât de mândru de voi!

Campania politică " este mai mult decât o întrecere a vulturilor"

Pentru cea mai bună echipă de campanie şi voluntari din istoria politicii, cea mai bună, cea mai bună vreodată! Unii dintre voi aţi fost nou veniţi în această echipă, alţii aţi fost de partea mea de încă de la început, dar voi toţi sunteţi o familie.

Indiferent de ceea ce faceţi, sau unde veţi pleca de aici, veţi duce amintirea istoriei pe care am făcut-o împreună!

Şi voi aveţi aprecierea pe termen lung din partea unui preşedinte recunoscător!

Vă mulţumesc pentru că aţi crezut până la capăt!

Am să fiu întotdeauna recunoscător pentru tot ceea ce aţi făcut şi pentru toatră munca incredibilă pe care aţi depus-o!

Ştiu că o campanie politică poate părea, câteodată, mică, prostească şi aceasta oferă criticilor posibilitatea să afirme că politica nu este altceva decât o întrecere a vulturilor, sau un domeniu al intereselor speciale.

Dar dacă aţi avut vreodată şansa de a discuta cu oameni care au participat la mitingurile noastre şi care au muncit până târziu în birouri folosite în timpul campaniei şi care au fost departe de casă, veţi descoperi cu totul altceva.

Veţi auzi hotărârea şi vocea unui tânăr organizator care şi-a creat drumul în viaţă pentru a intra la facultate şi care doreşte să asigure că orice copil din această ţară va avea aceaşi oportunitate.

Veţi auzi mândria şi vocea unui voluntar care a mers din uşă uşă pentru că fratele lui a fost în cele din urmă angajat când o fabrică de automobile locală a înfiinţat o nouă tură de schimb.

Veţi auzi patriotismul adânc în vocile soţiilor de militari lucrând târziu în noapte pentru a asigura că nimeni care luptă pentru această ţară nu va trebui să lupte, vreodată, pentru un loc de muncă atunci când se întoarece acasă".

"Democraţia într-o ţară de 300 de milioane de oameni, poate fi complicată"

De aceea facem asta. Aşa poate fi politica. De aceea alegerile contează.

Nu este ceva neînsemnat, este extrem de important.

Democraţia, într-o ţară de 300 de milioane de oameni, poate fi zgomotoasă, dezordonată şi complicată.

Avem propriile noastre opinii.

Fiecare dintre noi are convingeri adânc înrădăcinate.

Iar când trecem prin perioade grele, când luăm decizii importante, ca ţară, în mod automat se aprind pasiuni, controverse.

Acest lucru nu se va schimba, după această seară. Şi nici n-ar trebui. Aceste argumente, pe care le avem, sunt un semn al libertăţii noastre şi nu putem uita niciodată că, în timp ce vorbim, oameni din ţări îndepărtate îşi riscă viaţa, chiar acum, doar pentru o şansă de a-şi susţine punctul de vedere, în legătură cu probleme care contează, pentru şansa de a vota, cum am făcut-o noi astăzi.

"Vrem ca ai noştri copii să trăiască într-o Americă ce nu este încărcată cu datorii"

Dar, în pofida tuturor divergenţelor noastre, cei mai mulţi dintre noi împărtăşesc anumite speranţe pentru viitorul Americii.

Vrem ca urmaşii noştri să crească într-o ţară unde au acces la cele mai bune şcoli şi cei mai buni profesori, o ţară care se ridică la înălţimea moştenirii ei, ca lider global în tehnologie, descoperiri şi inovaţie, cu toate locurile bune de muncă şi afaceri noi, care reies din acestea.

Vrem ca ai noştri copii să trăiască într-o Americă ce nu este încărcată cu datorii, ce nu este slăbită de inegalitate, sau ameninţată de puterea distrugătoare a unei planete în încălzire.

Vrem să lăsăm moştenire o ţară care este sigură, respectată şi admirată, în toată lumea.

O naţiune care este apărată de cea mai puternică armată de pe pământ şi de cei mai buni soldaţi pe care i-a cunoscut vreodată această lume.

Dar şi o ţară care să ofere încredere, dincolo de aceste momente de război, care să traseze o pace construită pe promisiunea libertăţii şi şi demnităţii pentru fiecare fiinţă.

Credem într-o Americă generoasă, compătimitoare, tolerantă, deschisă visurilor fiicei unor imigranţi, care învaţă în şcolile noastre şi trăieşte sub steagul nostru; sau ale unui băiat, din sudul Chicago, care vede o viaţă dincolo de colţul stramt al străzii; ale copilului unor angajaţi la o fabrică de mobilă, din North Caro9lina, care vrea să devină doctor sau cercetător, inginer sau antreprenor, diplomat sau chiar preşedinte - acesta este viitorul la care sperăm.

Aceasta este viziunea pe care o împărtăşim. În această direcţie trebuie să mergem, înainte. Într-acolo trebuie să ne îndreptăm.

Progresul "nu este întotdeauna o cale netedă"

Acum, probabil că vom fi în dezacord, uneori chiar feroce, în legătură cu modul în care să ajungem acolo.

Cum se întâmplă de mai bine de două secole, progresul va veni, din când în când, nu este intotdeauna o linie dreaptă, sau o cale netedă.

De la sine, recunoaşterea la care am ajuns, speranţele şi visele noastre de a înlăura toate obstacolele şi de a rezolva toate problemele noastre, sunt substitute pentru efortul dureros de a ajunge la consensuri şi de a face compromisurile dificile, necesare pentru ca ţara să meargă înainte.

Prin acest legământ comun, de aici trebui să începem.

Economia noastră îşi revine. Un deceniu de război ia sfârşit. O campanie lungă este acum la final. Iar fie că am câştigat votul vostru sau nu, v-am ascultat, am învăţat de la voi, iar voi m-aţi făcut un preşedinte mai bun.

Cu poveştile voastre şi al luptelor voastre, mă întorc la Casa Albă, mai hotărât şi mai inspirat ca oricând, în legătură cu ceea ce este de făcut şi cu viitorul care ne aşteaptă.

Astăzi, aţi votat pentru acţiune, nu pentru o politică obişnuită. Ne-aţi ales pentru a ne concentra pe slujbele voastre, nu ale noastre.

Iar în următoarele săptămâni şi luni, aştept cu nerăbdare să iau legătura şi să lucrez cu lideri din ambele partide, pentru a face faţă provocărilor pe care le putem rezolva doar împreună: reducerea deficitului, reformarea codului fiscal, rezolvarea sistemului de imigrare, înlăturarea dependenţei petroliere.

"Rolul cetăţenilor, în democraţia noastră, nu se încheie cu votul vostru"

Avem şi mai multă treabă de făcut. Dar asta nu înseamnă ca treaba voastră s-a terminat. Rolul cetăţenilor, în democraţia noastră, nu se încheie cu votul vostru.

America nu s-a rezumat niciodată la ceea ce poate fi făcut pentru noi, ci la ceea ce noi putem face, împreună, prin munca grea, frustrantă, dar necesară a auto-guvernării.

Acesta este principiul pe care ne-am construit.

Această ţară are mai multă bogăţie ca oricare alta, dar nu asta este ceea ce ne face bogaţi.

Avem cea mai puternică armată, din istorie, dar nu asta ne face puternici.

Universităţile noastre, cultura noastră sunt invidiate în toată lumea, dar nu asta face lumea să vină în ţara noastră.

Ceea ce face America excepţională sunt legăturile ce unesc prima naţiune de pe pământ.

Credinţa că destinul nostru este comun, că această ţară funcţionează numai atunci când acceptăm anumite obligaţii reciproce şi faţă de generaţiile viitoare.

Libertatea "vine cu responsabilităţi şi drepturi"

Aşa că libertatea, pentru care atât de mulţi americani au luptat şi au murit, vine cu responsabilităţi, precum şi cu drepturi, iar printre acestea se numără dragostea, caritatea, simţul datoriei şi patriotismul.

Acestea fac America măreaţă. Sunt încrezător, în această seară, pentru că am văzut spiritul de muncă în America, l-am văzut în afacerile de familie, ale căror proprietari ar prefera să-şi reducă propriul salariu şi în angajaţii care ar prefera să-şi reducă orele de muncă, decât să vadă un prieten că-şi pierde slujba.

L-am văzut la soldaţii care se înrolează din nou, după ce şi-au pierdut un picior.

L-am văzut pe ţărmurile din New Jersey şi New York, unde lideri din fiecare partid şi de la fiecare nivel guvernamental şi-au lăsat deoparte divergenţele, pentru reconstruirea unei comunităţi, după o furtună teribilă.

Şi l-am văzut chiar deunăzi, în Ohio, unde un tată spunea povestea fiicei sale de opt ani, a cărei luptă îndelungată cu leucemia a costat familia aproape totul.

Dacă nu ar fi existat legea de reformă a sănătăţii, cu numai câteva luni în urmă, compania de asigurări ar fi sistat plăţile pentru îngrijirea fetiţei.

Nu am vorbit cu tatăl, dar am întâlnit-o pe fiica sa incredibilă, iar când el s-a adresat mulţimii, în timp ce asculta povestea acestui tată, fiecare părinte din acea încăpere avea lacrimi în ochi.

Pentru că ştim că acea fetiţă ar putea fi propriul copil şi ştiu că fiecare copil vrea ca viitorul ei să fie la fel de strălucit.

Aceştia suntem. Aceasta este o ţară pe care sunt atât de mândru să o conduc, în calitate de preşedinte al vostru.

"Nu am fost niciodată mai încrezător în viitorul nostru"


Iar în această seară, în pofida tuturor greutăţilor prin care am trecut, în pofida tuturor frustrărilor Washingtonului, nu am fost, niciodată, mai încrezător în viitorul nostru.

Nu am fost niciodată mai încrezător în legătură cu America şi vă cer să susţineţi această speranţă.

Nu vorbesc despre optimism orb, acel gen de speranţă care ignoră enormitatea sarcinii ce ne aşteaptă, sau obstacolele ce stau în calea noastră.

Nu vorbesc despre dorinţa de idealism, care ne permite să stăm pe margine, sau să ne eschivăm de la o luptă.

Am crezut întotdeauna că speranţa este acel lucru încăpăţânat, din interiorul nostru, care insistă, în pofida tuturor evidenţelor ce arată contrariul, că ceva bun ne aşteaptă, atâta timp cât avem curajul să continuăm a căuta, să continuăm a munci şi a lupta.

Cred că putem construi America pe baza progreselor pe care le-am făcut şi putem continua să luptăm pentru noi locuri de muncă, noi oportunităţi şi asigurări pentru clasa de mijloc.

Cred că putem să îndeplinim promisiunea fondatorilor noştri.

"În America poţi să reuşeşti dacă ai voinţa să încerci"

Ideea că, dacă vrei să munceşti din greu, nu contează cine eşti, sau de unde vii, sau cum arăţi, sau pe cine iubeşti.

Nu contează dacă esti negru sau alb, hispanic sau asiatic, american nativ, tânăr sau bătrân, bogat sau sărac, homosexual sau heterosexual, poţi să reuşeşti, aici, în America, dacă ai voinţa să încerci.

Cred că putem să cucerim acest viitor, împreună. Pentru că nu suntem atât de divizaţi, cum sugerează politica noastră.

Nu suntem atât de cinici.

Suntem mai măreţi decât suma ambiţiilor noastre individuale şi rămânem mai mult decât o colecţie de state albastre şi roşii.

Suntem şi vom fi, întotdeauna, Statele Unite ale Americii!

Iar, împreună, cu ajutorul vostru şi îndurarea Domnului, ne vom continua călătoria înainte şi vom reaminti lumii că trăim în cea mai măreaţă naţiune de pe pământ!

Mulţumesc, America! Dumnezeu să te binecuvânteze! Dumnezeu să binecuvânteze aceste State Unite."

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
În lume 25 Aprilie 2024, 08:41

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia

Procurorii o acuză pe Evghenia Guțul a fost implicată activ în introducerea în Republica Moldova a unor mijloace financiare...

Procurorii din Republica Moldova au trimis în instanță dosarul guvernatorului regiunii Găgăuzia
Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni
În lume 25 Aprilie 2024, 08:29

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni

Ingerinţa Rusiei în Parlamentul European şi sprijinul financiar pentru Ucraina sunt printre temele care vor fi...

Presupusa ingerinţă a Rusiei în Parlamentul European este dezbătută în ultima zi a actualei sesiuni
Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"
În lume 25 Aprilie 2024, 07:52

Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"

Rafah se află la graniţa dintre Gaza şi Egipt şi circa o jumătate din populaţia enclavei palestiniene s-a refugiat acolo....

Israelul "este decis să lanseze o operaţiune terestră masivă în Rafah"
Consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud
În lume 25 Aprilie 2024, 07:19

Consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaționali în dezvoltarea și implementarea tehnologiei...

Consolidarea parteneriatului strategic România - Coreea de Sud
Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului
În lume 24 Aprilie 2024, 18:55

Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că a lansat miercuri lovituri de artilerie și lovituri aeriene împotriva a aproximativ 40 de...

Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului
Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice
În lume 24 Aprilie 2024, 18:48

Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice

Parlamentul European a adoptat astăzi, în ultima sa sesiune plenară din acest mandat legislativ, primele norme comunitare...

Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice
România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar
În lume 24 Aprilie 2024, 18:44

România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar

România captează atenţia la Conferinţa Anuală a Direcţiei Generale pentru Reformă din cadrul Comisiei Europene, care se...

România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar
Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa
În lume 24 Aprilie 2024, 18:39

Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa

De când a început anul 2024 foarte mulţi analişti se întreabă dacă orașul Odessa va putea fi cucerit, așa cum a spus de...

Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa