Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

3 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1146
Comentează add

Consiliulul local al oraşului Pistoia din regiunea italiană Toscana a aprobat o normă prin care sunt interzise relaţiile familiale între şefii şi angajaţii din administraţia publică.

Pentru prima dată în Italia este adoptată norma anti-nepotism

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: arhivă.

Locuitorii oraşului Pistoia din regiunea italiană Toscana vor trebui să accepte o nouă normă aprobată marţi de consiliulul local, prin care sunt interzise relaţiile familiale între şefi şi angajaţi.

Altfel spus, nepoţii, verii, unchii şi cumnaţii nu mai pot avea şi relaţii de muncă, la serviciu, la fel cum nici soţul şi soţia nu mai pot să-şi influenţeze cariera reciproc.

Norma anti-nepotism a fost propusă de Andrea Betti, consilier la primăria oraşului Pistoia din partea partidului "Italia Valorilor".

Consilierul recunoaşte că este pentru prima dată când se adoptă o astfel de normă în administraţia publică din Peninsulă şi presupune că nu mai există nimic asemănător în Europa.

"Există peste tot aceste situaţii de relaţii mixte la birou. Norma care a fost adoptată prevede că atunci când există o poziţie ierarhică nu pot coexista nici soţi, nici rude până la gradul al treilea" precizează Andrea Betti.

Consilierul italian a explicat ca s-a gândit să conceapă această normă după ce a observat că în fiecare loc de muncă pe care l-a încercat şi l-a avut a găsit întotdeauna "rude".

În consiliul local, unde lucrează în prezent, a găsit aceeaşi situaţie.

Documentul spune că "într-un organism public este important să nu se amestece familia şi munca".

De asemenea, este subliniat că "prin prisma productivităţii serviciilor este necesar să se valorifice capacităţile într-un cadru de transparenţă, care merge dincolo de orice parţialitate familială".

Norma, "acceptată ca pe o eliberare"

Norma a fost primită favorabil de toate partidele, indiferent de culoarea politică, fiind chiar "acceptată ca pe o eliberare".

Aceasta deoarece nu mai trebuie "să fii martor involuntar la certurile de cuplu sau să te prefaci că nu auzi scandalurile şi poveştile plictisitoare".

Regulamentul va intra în vigoare după 60 de zile de la adoptarea lui, adică de la începutul lui ianuarie 2011.

Aplicarea normei va avea şi un aspect birocratic. Va trebui să se realizeze o cartografiere a tuturor birourilor, iar ulterior să se treacă la mutări. 

Se pare că autorităţile de la Pistoia nu ţin cont de sondajele potrivit cărora "dragostea printre birouri" favorizează productivitatea.

În acest caz "nu se va mai manifesta înţelegere nici chiar pentru cuplurile care convieţuiesc", asigură cu convingere consilierul Andrea Betti, iniţiatorul normei anti-nepotism.


Etichete ItaliaPistoiafamilienepotismadministraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live