Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pentru el a fi la înălțime este doar o etapă intermediară!

Campania “Bucurie pentru Nepal”: Construcția primelor două școli a fost finalizată. Din fondurile donate de români în 2015, continuă, așadar și lucrările la cea de-a treia școală.

Alex Găvan în Nepal. Foto: Arhiva proprie.

Articol de Andreea Marin, 23 Mai 2017, 17:21

Cunoscutul alpinist, Alex Găvan pleacă într-o nouă expediție în Himalaya.

Pregătirile sunt pe ultima suta de metri, dar alegerea vârfului înca îl preocupă!...

Are acum mai multe opțiuni și urmează să decidă pe care dintre ele o va face să devină realitate.

AUDIO: Interviu cu Alex Găvan.

Vrea să ajungă din nou la peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar și fără șerpași, să fie la înălțime și să depășească bariere de timp, spațiu și mental! Într-un interviu pe care mi l-a acordat în exclusivitate, recunoaște însă că adevărata bucurie nu o resimte când ajunge pe un vârf, ci cand conștientizează, cu două – trei ore înainte, că de fapt nimic nu-l mai desparte de acel vârf și niciun pericol nu îi mai stă în cale.

În rest, o dată ajuns la destinație, de fiecare dată, constă că lupta abia începe, pentru că trebuie să se întoarcă la tabăra de bază!.. Ar mai trebui spus că printre "vârfurile" considerate cucerite, se află și un proiect de construcție a 3 școli pentru copiii din Nepal, proiect la care Radio Romania i-a fost partener!

Și-a propus să lanseze o campanie de strângere de funduri cu care să construiască două școli pentru copiii din Nepal, după cutremurul din 2015, când mai multe astfel de instituții de învățământ de acolo s-au dărâmat. El, însuși, fusese surprins de seism, în zonă și supraviețuise.

La scurt timp, a scăpat cu viață și dintr-o avalanșă de pe Everest... Și toate acestea l-au făcut să pună în practică proiectul umanitar chiar de ziua lui de naștere, acum 2 ani! Astăzi spune că banii strânși au permis să fie ridicată și o a treia școală, care va fi gata - potrivit estimărilor constructorilor - peste o lună de zile, înainte să înceapă sezonul musonului!

“Bucurie pentru Nepal” … din România!

Campania “Bucurie pentru Nepal”: Construcția primelor două școli a fost finalizată. Din fondurile donate de români în 2015, continuă, așadar și lucrările la cea de-a treia școală. La doi ani de la startul proiectului, în cadrul căruia peste 36.000 de oameni au răspuns apelului său, copiii nepalezi au început cursurile.

106.576 euro a fost suma donată în cadrul campaniei “Bucurie pentru Nepal”. Lucrările de construcție s-au derulat prin intermediul partenerului din Nepal, organizația umanitară Karuna-Shechen. Cele două școli au fost reconstruite, pe locul celor total distruse de cutremur, în zone izolate și defavorizate și găzduiesc acum peste 150 de copii de grădiniță și clase primare.

”De ziua mea, în urmă cu doi ani, după ce am supravieţuit mai întâi cutremurului şi apoi avalanşei de pe Everest, am avut o mare dorinţă: împreună să reclădim speranţa şi să readucem bucuria în ochii copiilor din Nepal. Astăzi, doi ani mai târziu, tot de ziua mea, am închis cercul. Trei şcoli construite de la zero şi o sansă nouă pentru sute de copii. Mă înclin în faţa voastră!” – sunt cuvintele lui Alex Găvan.

FOTO: Școli reconstruite în Nepal. Foto Alex Găvan.

Școlile sunt construite din materiale prietenoase cu mediul înconjurător, clasele - izolate fonic și dotate la standarde de calitate, ceea ce încurajează elevii să își continue studiile. Construcțiile respectă și normele de siguranță și sunt rezistente în cazul unui cutremur de intensitate.

Toate cele trei școli au câte opt clase fiecare și sunt construite după un proiect standard aprobat de Guvernul nepalez.

Prima școală se află la 135 de kilometri de capitala Kathmandu, în localitatea Satdobato din districtul Gorkha, foarte aproape de epicentrul cutremurului, în zona vârfului Manaslu (8.156 de metri), pe care Alex Găvan l-a escaladat în 2011. Aici învață deja 41 de copii, majoritatea fiind din casta daliților, considerată de neatins.

”Să vizitez construcţia uneia dintre primele şcoli şi să mă întâlnesc cu copiii şi cu părinţii lor imediat după o expediţie himalayană a fost unul dintre cele mai încărcate de sens momente din viaţa mea. Tot efortul, energia, timpul, provocările s-au transformat în emoţie şi bucurie pură. Manaslu – 8.156 de metri, unul dintre vârfurile pe care mi-a fost cel mai greu. Manaslu, zona aflată la epicentrul cutremurului şi cel mai greu lovită. Manaslu, acolo unde sunt multi daliţi - cei de neatins - oamenii greu încercaţi de viaţă şi de prejudecăţile noastre. Aici am ales să construim prima şcoală!”, își mai amintește Alx Găvan.

A doua școală se află la 190 de kilometri de capitala Kathmandu, în satul Tekanpur, districtul Okhaldunga. Aici învață 111 copii. Cei mai mulți sunt etnici rai, tamang și șerpa. Și în sfârșit cea de-a treia școală, cu 8 clase, va fi în zona muntelui sfânt Gaurishankar (7.181 de metri), în satul Lakaiguan, la 170 de kilometri de Kathmandu. Școala este ridicată acum în proporție de 70% și va găzdui peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Banii donați de cei peste 36.000 de români au ajutat, de fapt, la reconstrucția vieților a sute de copii. Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Nepalul, din cauza sărăciei, a condițiilor precare din școli, accesul dificil și nivelul scăzut de educație al adulților. Mai mult, cutremurul de magnitudine 7,9 pe scara Richter a distrus peste 5.000 de școli, punând aproape un milion de copii în situația de a nu își putea continua educația. Jumătate din populația feminină și un sfert din populația masculină suferă acum de analfabetism.

Campania “Bucurie pentru Nepal” / “Joy for Nepal” a fost lansată în 19 mai 2015, de ziua lui Alex Găvan, în urma tragediei provocate de cutremurul din 25 aprilie. Aproape 9.000 de oameni și-au pierdut, atunci, viața și peste 22.000 au fost răniți. Avalanșa care a urmat cutremurului l-a surprins pe alpinist in Tabăra de Bază de pe Everest. Supraviețuind, Alex a participat, apoi, la operațiunile de căutare și salvare a celor aflați sub zăpadă. La sfârșit, însă, 22 de alpiniști au murit.


Cine este de fapt Alex Găvan?

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat șase vârfuri de peste 8.000m din Himalaya, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Pentru Alex, “să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.

După ce, în 25 aprilie 2015, a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, a inițiat împreună cu echipa lui „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară pentru reconstrucţia de şcoli în comunitățile izolate din Himalaya. Alex este, de altfel, implicat și în multe cauze de mediu.

Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300