Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pentru armata israeliană „ar fi o joacă să intre în Gaza”

Situaţia din Israel - Interviu cu Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației în limba română "Gazeta Românească" din Israel.

Pentru armata israeliană „ar fi o joacă să intre în Gaza”
Smoke billows from an explosion following an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip on May 13, 2021. SAID KHATIB / AFP

Articol de Pavel Ionescu, 14 Mai 2021, 05:29

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 mai, ora 22:39) - Agenda globală - Realizator: Pavel Ionescu - Este a patra zi de schimburi de tiruri și atacuri armate între Israel și Fâșia Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că actuala campanie "va dura ceva timp"'.

Potrivit agenției Reuters, violențele s-au răspândit între comunitățile mixte de israelieni şi arabi, cu sinagogi atacate și inclusiv ciocniri de stradă. Statele Unite și-au trimis un emisar în zonă și eforturi diplomatice se fac inclusiv din partea Egiptului, Qatarului și a Națiunilor Unite. Aviația israeliană a distrus la Gaza o clădire de șase etaje, despre care afirmă că aparține grupării teroriste Hamas și, potrivit premierului Netanyahu, au fost lovite în total peste o mie de ținte aparținând militanților islamiști.

Ministerul Sănătății din Gaza a relatat că 87 de persoane, inclusiv copii și femei, au fost uciși, iar potrivit armatei israeliene 7 cetățeni israelieni şi-au pierdut şi ei viaţa de la începutul acestor ciocniri.

Înainte de intrarea în emisie l-am intervievat telefonic pe Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației "Gazeta Românească", singura în limba română care apare în Israel, cum a evoluat situaţia.
Dragoş Nelersa: Deocamdată toate zilele arată la fel: alarme. Chiar astăzi am mers în Tel Aviv şi ne-a prins alarma, eram în centrul Tel Aviv-ului, am oprit imediat maşina, ne-am dat jos cu toţii, ne-am adăpostit, au trecut rachetele, au bubuit, în sensul că nu au căzut dar au fost interceptate de sistemul de apărare Cupola de Fier, după care ne-am continuat viaţa. Asta este viaţa pe care o trăim acum, printre rachete.

Realizator: Aşa cum arată situaţia în momentul de față, există speranțe ca lucrurile să evolueze în vreo direcție sau alta, fie să intervină o perioadă de calm, fie, nu știu, poate, înțeleg că există trupe terestre masate la frontiera cu Gaza, să existe o intervenție militară mai aplicată terestră a Israelului?
Dragoş Nelersa: În primul rând că acesta nu este un conflict nou, este un conflict vechi care după o perioadă de acalmie în care a fost corona şi au fost preocupaţi cu problemele de sănătate, iată că conflictul a reizbucnit. În această perioadă, organizaţia teroristă Hamas a acumulat arme, a acumulat rachete mai sofisticate care, iată, au reuşit să păcălească şi reuşesc să păcălească sistemul de apărare al Israelului şi, aşa cum ştiţi, sunt şi victime, din păcate. Trebuie să existe un sfârşit! La ora actuală, aşa cum aţi spus, sunt masate trupe la graniţa cu Fâşia Gaza şi în acest moment cabinetul guvernamental discută posibilitatea intrării terestre. Până acum s-a acţionat pe cale aeriană şi acum se discută intrarea pe cale terestră. Au fost mobilizaţi foarte mulţi rezervişti şi vom vedea ce va fi în continuare. Din câte am fost anunţaţi, primul ministru şi cu ministrul Apărării, Benny Gantz, au spus că operaţiunea va dura încă cel puţin două săptămâni. Deci nu este ceva să se termine în seara asta sau mâine.

Realizator: Sunteţi la curent sau presa israeliană a relatat despre inițiative diplomatice care se derulează în același timp?
Dragoş Nelersa: Da. Din câte am aflat, Hamas ar dori deja o încetare a focului. Sunt pe drum, din câte ştim, negociatori egipteni - de obicei statul Israel nu negociază cu teroriştii, dar sunt intermediari egipteni care sunt pe drum, se poartă nişte discuţii. Din câte am înţeles şi preşedintele american Joe Biden a trimis un emisar ce urmează să sosească în Israel...

Realizator: Chiar în seara aceasta a spus că are contacte mai extinse în regiune.
Dragoş Nelersa: Da, pentru Israel, Donald Trump a fost o mână de fier care a ţinut mult mai bine Orientul Mijlociu în mână şi care, după părerea noastră, făcuse progrese reale în găsirea unei soluţii de pace. Să sperăm că şi actualul preşedinte american Joe Biden va reuşi să găsească o soluţie să se liniştească problemele în zonă, pentru că, în fond şi la urma urmei noi nu vrem decât pace, nu vrem nici să cucerim Gaza, nu vrem nici să intrăm în Gaza. Singura problemă este că dorim să trăim în pace. Sigur că, în momentul în care suntem atacaţi ripostăm şi, precum ştiţi, armata israeliană este foarte bine dotată şi este o armată puternică. Pentru această armată ar fi o joacă să intre în Gaza, dar nu ne dorim aşa ceva şi să sperăm că se va găsi o cale diplomatică de a stinge acest conflict.

Realizator: Nu putem să desprindem acest moment militar, aceste schimburi de focuri, de tiruri dintr-o parte şi cealaltă de contextul politic. În Israel, guvernul actual nu a reuşit să se menţină la putere, ar fi în calcul un alt guvern să fie creat. În acelaşi timp, în teritoriile palestiniene se vorbeşte tot mai mult de alegeri. Cum modelează aceste două fenomene partea militară a lucrurilor?
Dragoş Nelersa: Sigur că sunt și interese politice în spate, numai că, surprinzător, în acest conflict nu intervin interesele politice israeliene. Ţin să vă reamintesc că Israelul este condus de un guvern provizoriu de mai bine de doi ani şi iată că acest guvern provizoriu a reușit să treacă primul în lume ţara peste coronavirus și economia Israelului a cunoscut o înflorire și o dezvoltare uimitoare. Din cealaltă parte, s-au anunțat alegeri. Preşedintele Autorității Palestiniene, Abu Mazen, nu a mai organizat alegeri de peste opt ani de zile, dacă nu mă înşel eu, şi se doreşte acolo - dânsul are o vârstă - se doreşte foarte mult acolo să se organizeze alegeri. Totul a izbucnit de la sărbătorirea Zilei Ierusalimului, când Hamasul a vrut să se impună, să arate că din Fâşia Gaza poate controla, poate ajuta, în ghilimele, ca să spun aşa, Cisiordania, şi atunci a început această acţiune de forţă, această ploaie de rachete, ca să-şi demonstreze puterea, ca să aibă de fapt un pretext electoral pentru ei, pentru că ei vor nu numai să conducă Fâşia Gaza, doresc să preia şi controlul Cisiordaniei. Iar Ierusalimul, aşa cum v-am spus, a fost scânteia, şi iată că a izbucnit conflictul.

Realizator: Şi acum, ca să revenim şi la un aspect românesc al întregii aceşţi poveştim totuşi tragice, înţeleg publicaţia dvs este în strâns contact cu comunitatea evreilor de origine română, cum privesc ei această situaţie? Cât de greu suportă aceste momente teribile totuşi?
Dragoş Nelersa: "Ziarul Gazeta Românească", fiind singurul ziar de limbă română tipărit din Israel care se distribuie pe tot teritoriul statului Israel, sigur că este în centrul comunităţii vorbitorilor de limbă română. Am primit nenumărate telefoane la redacţie, ziarul este aşteptat cu informaţii proaspete în fiecare zi. Ne străduim să fim la zi, ne străduim să ajutăm publicul, care să ştiţi că se află într-o situaţie grea, pentru că după atâta stat în casă închişi din cauza coronavirusului, acum să fie din nou obligaţi să stea în casă, obligaţi să se adăpostească în buncăre, le e foarte greu. Sunt foarte mulţi copii, sunt foarte mulţi oameni în vârstă cărora le e frică. Aţi văzut probabil imagini la televiziune cum cerul este brăzdat de rachete. Ele fac un zgomot asurzitor în momentul în care pocnesc. Este un spectacol terifiant. Şi oamenii vor să se termine asta, vor să nu mai fie acest conflict, vor să fie pace.

AUDIO: Interviu cu Dragoș Nelersa, redactorul şef al publicației în limba română "Gazeta Românească" din Israel.

Etichete : (ii) israel hamas conflict
Explozii în zona oraşului iranian Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 19:41

Explozii în zona oraşului iranian Isfahan

Teheranul a minimizat incidentul şi a indicat că nu are planuri de represalii, un răspuns care pare să aibă ca scop evitarea...

Explozii în zona oraşului iranian Isfahan
Portul din Odesa, „unul dintre cele mai importante infrastructuri navale din lume” 
În lume 19 Aprilie 2024, 19:28

Portul din Odesa, „unul dintre cele mai importante infrastructuri navale din lume” 

Prin Odesa, ies catre Africa, Europa sau Asia aproximativ 140 de milioane de tone de cereale pe an.

Portul din Odesa, „unul dintre cele mai importante infrastructuri navale din lume” 
Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente
În lume 19 Aprilie 2024, 16:44

Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente

Preţul petrolului s-a repliat, astăzi, după ce barilul s-a scumpit timp de câteva ore cu mai mult de 4 procente,...

Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente
Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei
În lume 19 Aprilie 2024, 16:32

Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei

CIA a avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârşitul anului dacă nu va fi sprijinită corespunzător. Mâine,...

Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei
Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
În lume 19 Aprilie 2024, 13:53

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"

Surse militare iraniene au comunicat agenției Reuters că atacul a fost minimal și că, după toate probabilitățile a fost...

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
În lume 19 Aprilie 2024, 09:55

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene

Comandantul Forţelor Aeriene precitează că este pentru prima dată când unităţile ucrainene distrug un bombardier supersonic...

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 08:38

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan

Televiziunea de stat din Iran a informat despre explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan.

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
În lume 19 Aprilie 2024, 08:34

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih

Un atac din partea Rusiei de la primele ore ale dimineţii de vineri a avariat infrastructura din oraşul ucrainean central...

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih