Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

15 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1312
Comentează add

Foştii mineri sunt nemulţumiţi de faptul că facilităţile pe care le-au avut la plata energiei termice şi a energiei electrice au fost suspendate de la începutul acestui an.

Pensionarii din minerit ameninţă cu protestele

ilie-pintea

Foto: Compania Naţională a Huilei.

Pensionarii din minerit ameninţă din nou cu protestele, pentru că nu mai primesc drepturile de care trebuiau să beneficieze după încetarea activităţii în subteran.

Săptămâna trecută, peste 200 de pensionari mineri din toată Valea Jiului au participat la un marş de protest care a avut loc în centrul municipiului Petroşani, nemulţumiţi de faptul că facilităţile pe care le-au avut la plata energiei termice şi a energiei electrice au fost suspendate de la începutul acestui an.

Foştii mineri ar trebui să primească în fiecare an câte 3000 de kilowaţi gratuit şi câte trei tone de cărbune, însă aceste drepturi au fost sistate de la începutul acestui an, din cauza situaţiei financiare precare a Companiei Naţionale a Huilei.

În această situaţie se află peste 8.000 de pensionari din minerit, pentru care administraţia Companiei susţine că nu are fondurile necesare, în condiţiile în care ajutorul de stat pentru minerit se află încă în discuţie la guvern.

Deşi reluarea acordării facilităţilor, inclusiv retroactiv, a fost promisă de mai multe ori, administraţia nu a găsit banii necesari, efortul bugetar în acest sens însumând peste 80 de milioane de lei.

Faptul că subvenţia de stat pentru minerit nu a fost încă acordată de către guvern nu doar că nu permite asemenea plăţi, dar pune în pericol inclusiv salariile minerilor la acest sfârşit de an.

Ioan Hortopan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Minieri din Valea Jiului, a declarat că pensionarii nu vor mila nimănui, ci solicită administraţiei Companiei Naţionale a Huilei  să le acorde, din nou, drepturile ce li se cuvin, şi care se acordă celor care au lucrat în subteran încă din 1923.

Pensionarii au adresat mai multe memorii instituţiilor statului şi intenţionează să trimită o delegaţie la Bucureşti pentru a expune primului ministru şi membrilor guvernului situaţia cu care se confruntă, ameninţând cu noi proteste, dacă nu se va găsi o soluţie pentru reluarea facilităţilor la care au dreptul.


Etichete minerpensionarprotestfacilitateValea JiuluiPetroşaniCompania Naţională a Huilei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live