Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Dinu

18 Septembrie 2019
Vizualizari: 339
Comentează add

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei

Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei "vor fi taxate"

petruta-dinu

Foto Agerpres

Senatul a adoptat astăzi, în calitate de primă cameră sesizată, iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei. Măsura este propusă de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului adoptat astăzi de senatori, pensiile speciale cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei ar urma să fie taxate cu 30%, iar cele ce depășesc 10.000 de lei, cu 50%.

Inițiatorul propunerii, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că demersul se bazează pe un studiu care arată că pragul de 7.000 de lei este nivelul care asigură în România un trai decent.

Eugen Teodorovici: Este o analiză în ceea ce priveşte partea de contributivitate; s-a şi făcut ieri în Comisia de buget-finanțe un amendament că nu se atacă partea de contributivitate. Ştim foarte bine că în România sunt multe categorii de pensionari, ştim foarte bine că unii dintre ei primesc pensia fără să fi contribuit nici măcar cu un leu pentru acea pensie, ştim că azi avem în plată pensii de 15.000 de euro și multe astfel de distorsiuni în această zonă. Este un act care, spunem noi, face dreptate și justiție socială.

Deşi au votat pentru proiectul de lege, reprezentanții opoziției îi acuză pe inițiatori de ipocrizie, afirmând că pensiile parlamentarilor nu sunt supuse acestei taxări.

Florin Cîţu, senator PNL: Se vine cu un proiect de lege care taxează indemnizațiile, pensiile speciale, ceea ce noi spunem de un an de zile că ar trebui să dispară. Şi de ce ar trebui să dispară? Pentru că cifra pe care o plătim de la buget anual este de aproape două miliarde de euro pentru aceste pensii, unde nu există contributivitate, așa cum spune ministrul finanțelor publice. Proiectul vine în direcția bună, dar nu merge până la capăt, pentru că pensiile noastre, pensiile speciale ale parlamentarilor, nu sunt incluse - ca să vedeți cât ipocrit este inițiatorul.

Propunerea reprezentanților USR privind diminuarea sumei taxate de la 7.000 de lei la 4.000 de lei a fost respinsă.

Deși au votat pentru taxarea pensiilor speciale, reprezentanții UDMR au subliniat la rândul lor că vor depune la Camera Deputaților un amendament prin care să fie eliminat pragul, pentru a exista un sistem de taxare fără echivoc.


Etichete pensiitaxare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live