Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

20 Septembrie 2012
Vizualizari: 2385
Comentează add

Cei născuţi în perioada 1966 - 1971 riscă să primescă o pensie infimă. Deficitul poate fi eliminat în următorii 5 ani, dacă vor fi mai mulţi salariaţi decât pensionari.

Pensiile de stat ar putea avea resurse insuficiente în viitor

iulian-olescu

Foto: Arhivă Reuters.

Sistemul actual de pensii publice este în pericol să rămână fără resurse suficiente.

Deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat, care a depăşit anul trecut 13 miliarde de lei, ar putea fi eliminat în următorii 5 ani, doar dacă numărul salariaţilor îl va depăşi pe cel al pensionarilor.

Specialiştii în domeniu atrag atenţia că cei născuţi în perioada 1966 - 1971 riscă să primescă o pensie infimă.

Pe lângă problemele legate de raportul defavorabil dintre numărul contributorilor şi cel al beneficiarilor, de îmbătrânire a populaţiei, de creştere a speranţei de viaţă şi de migraţie în ţara noastră există şi un alt element demografic special.  

"Există acea perioadă '66-'71 în care s-au născut foarte mulţi copii, aceştia ţin în principal pilonul unu şi pilonul doi de pensii. În momentul în care vor ieşi la pensie după calculele noastre se mai poate asigura o pensie de aproximativ 15% din ultimul salariu, pensie de stat", a afirmat vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu.

El adaugă şi faptul că pentru soluţionarea acestei probleme este necesar să fie dezvoltat sistemul pensiilor private într-un ritm mai accelerat deoarece contribuţia medie actuală de 8 euro pe lună este foarte redusă şi nu poate acoperi nevoile financiare pentru o bătrâneţe liniştită.

Şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune că sistemul public nu mai poate asigura pe termen lung sumele necesare şi că introducerea pensiilor obligatorii administrate privat a fost foarte importantă.

"S-au pus bazele pentru un sistem bazat pe capitalizare care urmează să asigure venituri suplimentare la bătrâneţe şi s-au pus bazele pentru schimbarea mentalităţi persoanelor active în special a tinerilor care ar trebui să înveţe să economisească pentru viitor", a explicat Ileana Ciutane.

Printre modalităţile de atragere a românilor către pensiile private fie ele obligatorii fie facultative s-ar număra, în opinia specialiştilor din domeniu, cointeresarea angajatorilor, majorarea deductibilităţilor fiscale, simplificarea procedurilor şi eficientizarea procesului de aderare, colectare şi administrare, dar şi implicarea administratorilor şi angajatorilor în educarea şi creşterea interesului românilor pentru aceste modalităţi de investiţii.


Etichete pensiideficitangajaţipensionaripensie facultativăpilonisistem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live