Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

1 Octombrie 2012
Vizualizari: 3560
Comentează add

Dacă "decreţeii" vor primi o pensie egală cu 15% din ultimul lor venit, pensia privată le-ar putea asigura o bătrâneţe mai uşoară.

Pensia privată, o soluţie pentru viitor

daniel-negut

Foto: Arhivă Reuters.

De zeci de ani, românii sunt învăţaţi că, la împlinirea vârstei de pensionare, urmează un "traseu" aproape "bătut în cuie": îşi depun dosarul şi nu peste multă vreme încep să-şi primească pensia pentru care au muncit şi au cotizat o viaţă întreagă.

Ei, bine, această "tradiţie" – pentru că o putem numi aşa - tinde să se modifice, în contextul în care vice-preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu, a declarat recent că:

"În momentul în care persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieşi la pensie, nu vor mai exista resurse în cadrul sistemului actual pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu".

Aşadar, pespective sumbre pentru nivelul pensiei celor care acum au depăşit vârsta de 50 de ani, dar şi pentru cei mai tineri, dacă va continua dezechilibrul între numărul celor care contribuie la Fondul de Pensii şi numărul pensionarilor.

Acum, ajunge la Fondul de Pensii o sumă egală cu 31,3 la sută din salariul brut al fiecărui angajat român, dintre care 10,5 procente plăteşte omul, iar restul de 20,8 la sută reprezintă contribuţia firmei la care acesta lucrează.

Concret, raportat la un salariu de 2.000 de lei, angajatul virează Casei de Pensii 210 lei, iar firma plăteşte alţi 416 lei, astfel că se poate spune că un salariat care căştigă 2.000 de lei lunar susţine acum un pensionar care are o pensie de numai 626 de lei.

În schimb, dacă acelaşi salariat ar trebui să susţină doi pensionari (pentru că numărul pensionarilor va creşte, pe măsură ce creşte speranţa de viaţă), atunci cei 626 de lei se împart la doi.

Şi-atunci, soluţia la îndemână ar fi sistemul de pensii private, la care angajatul se poate înscrie pentru a cotiza de bună-voie o sumă convenită cu firma aleasă.

Altfel spus, fiecare angajat de azi, mai ales tânăr, îşi poate "pregăti" – pe bază de contract ferm - pensia pe care va dori să o primească după ce-şi va înceta activitatea.

De fapt, nu este altceva decât o oportunitate pentru generaţiile active tinere de a economisi o parte din venituri, într-un sistem bazat pe conturi individuale şi pe reinvestire continuă.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ne arată, pe site-ul său, la secţiunea "Registru", care sunt fondurile de pensii private autorizate să încheie astfel de contracte, iar la fiecare dintre acestea găsiţi un link care vă trimite pe site-ul respectiv, unde aflaţi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a putea alege unul dintre fondurile de pensii, în deplină cunoştinţă de cauză.


Etichete pensie privatăpensionaredecreţei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live