Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 09 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

27 Octombrie 2020
Vizualizari: 350
Comentează add

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou se încheie marți

remus-radulescu

 Foto: Izabela Aivăncesei/RRA.

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.
 
Astăzi se încheie și pelerinajul organizat de Patriarhie la moaștele acestui sfânt. Ieri, în capitală 14 mii de pelerini s-au închinat la racla cu moaște, așezată într-un baldachin, în fața Catedralei Patriarhale. Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou ne spune acum Remus Rădulescu:
 
Reporter: Cuviosul Dimitrie a fost un călugăr care a trăit la sud de Dunăre, în secolul al XIII-lea. Era originar din satul Basarabov, undeva lângă orașul bulgăresc, de astăzi Ruse. În tinerețe a fost cioban, dar s-a retras la un moment dat într-o mănăstire din apropiere. După ce s-a călugărit și a ales drept chilie o peșteră, pe malul râului Lom. Nu se știe cât a trăit acolo, a fost găsit după moarte. Sătenii l-au descoperit printr-o minune. Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave și i-a indicat locul unde va fi găsit. I-a spus că dacă se va atinge de trupul său se va vindeca. Sătenii au săpat în locul indicat și au găsit trupul întreg al Sfântului Dimitrie Basarabov. Moaștele lui au ajuns la București în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al capitalei și al Munteniei.
 
Realizator: În această dimineață va fi oficiată o liturghie în aer liber de către Patriarhul Daniel la care vor putea asista doar 200 de persoane. Evenimentul este transmis, în direct, la Radio România Cultural, începând cu această oră.
 
 

Etichete (II)pelerinajSfântul Dimitrie cel Noumoaște

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live