Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

9 Mai 2010
Vizualizari: 6332
Comentează add

La sărbatoare va participa şi Episcopul Siluan al Românilor Ortodocşi din Italia, alături de comunitatea românească din oraş, precum şi numeroşi pelerini români.

Pelerinaj la moaştele Sfântului Nicolae din Bari

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Pelerinii nu au ocazia prea des să ajungă să sărute moaştele Sf. Nicolae de la Bari. Foto: Elena Postelnicu.

La 9 mai, mii de pelerini din Italia şi din toată lumea merg la Biserica San Nicola din Bari pentru a se închina la moaştele Sfântului Nicolae.

La sărbatoare va participa şi Episcopul Siluan al Românilor Ortodocşi din Italia, alături de comunitatea românească din oraş, precum şi numeroşi pelerini români. La ceremonii va fi prezent şi cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Sfântului Scaun.

Sărbătoarea marchează aducerea la Bari în anul 1087 de către cruciaţi a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, un sfânt important atât pentru catolici, cât şi pentru ortodocşi.

La ora locală 17.00, la sfârşitul procesiunilor, se va extrage mirul care se acumulează în locaşul în care sunt depuse moaştele sfântului, mir pe care localnicii îl numesc şi ”mană”.

Episcopul Siluan povesteşte că acest lichid ”este aspirat cu o pompiţă, strâns într-o sticlă mică astupată, în formă de amforă. Aceasta este dată ulterior spre a fi sărutată tuturor credincioşilor. O parte din lichid se diluează în apă şi se dă pelerinilor spre a fi băută”.

Bari, Bazilica San Nicola. Foto: Elena Postelnicu.

La pelerinajul de duminică participă şi numeroşi cetăţeni români din Italia, dar şi din ţară. ”Desigur vor fi şi mulţi pelerini români acolo. Deja în parohii s-au organizat mai multe autocare care să meargă la Bari.

Aceasta este, după 6 decembrie când se pomeneşte Sfântul Nicolae, cea mai mai importantă sărbătoare a oraşului” explică episcopul român.

În Peninsulă există în prezent 120 de parohii ortodoxe româneşti.

De zeci de ani, mii de pelerini catolici şi ortodocşi merg pentru a se închina la moaştele Sfântului Nicolae din Biserica San Nicola din Bari, în special in zilele de 6 decembrie şi 9 mai.

 


Etichete pelerinisărbătoarepelerinajmoaşteBariSan Nicolabiserică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live