Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

14 August 2012
Vizualizari: 3012
Comentează add

Câteva zeci de mii de pelerini participă în curtea Mănăstirii Nicula din judeţul Cluj la Liturghia oficiată în aer liber de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinaj la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria Pelerinaj la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria - Conține audio Pelerinaj la Mănăstirea Nicula de Sfânta Maria - Conține video

remus-radulescu

  Pelerinaj la Nicula. Foto: Remus Rădulescu.

Pelerinii au ajuns la Mănăstirea Nicula încă din ziua de 13 august, pentru a ocupa locuri pe pajiştea de lângă biserică cu vizibilitate spre altarul pe care are loc slujba de hram în ziua de 15 august.

Oamenii petrec două nopţi sub cerul liber, unii înfăşuraţi în pături, alţii în corturile instalate la poalele pădurii.

Fac tot acest efort pentru a se închina icoanei Maicii Domului făcătoare de minuni, care se află la Nicula de peste 300 de ani.

Icoana făcătoare de minuni de la Nicula

Icoana a fost pictată pe lemn de un preot Luca, din satul Iclod, în anul 1681, şi a fost aşezată în biserica parohială din Nicula, întrucât fusese comandată de nobilul român Ioan Cupcea din Nicula.

În iarna anului 1699, icoana a lăcrimat în mod miraculos timp de 26 de zile. Documente ale vremii atestă faptul că martorii au văzut boabe mari de lacrimi curgând din ochii Fecioarei, mai mult din ochiul drept decât din cel stâng.

Icoana a fost mutată la scurt timp de la Nicula în castelul din Bendiuc al guvernatorului Transilvaniei, contele Sigismund Korniş.

Video:
Pelerinaj la Mănăstirea Nicula.


Contele a trebuit, îsă, s-o înapoieze bisericii din Nicula în urma unei revolte a românilor din această localitate.

Ulterior ea a fost mutată la Mănăstirea Nicula, probabil din dorinţa autorităţilor acelei vremi de a a o aşeza într-un loc neutru, la dispoziţia creştinilor de diferite neamuri.

După Uniaţie (1700), Mănăstirea Nicula a devenit greco catolică. Pelerinajul la icoană a continuat. În 1948, când călugării uniaţi au fost alungaţi din mănăstire de puterea comunistă, icoana a fost ascunsă în casa unui ţăran din Lunca Bonţului.

Ea a fost descoperită în 1962, dar nu s-a întors la Nicula ci a fost dusă la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj Napoca. Pelerinajul la Nicula a continuat şi în acest timp întrucât în mănăstire s-au păstrat două copii pictate ale icoanei.

În 1992, originalul s-a întors la Nicula şi atrage în fiecare an sute de mii de pelerini.

Audio: Reportajul lui Remus Rădulescu de la Mănăstirea Nicula.

Anul acesta, câteva sute de credincioşi au venit pe jos câţiva Kilometri de la Gherla la Nicula, într-un pelerinaj organizat pentru prima dată de Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului.

În fruntea şirului de pelerini s-au aflat Mitropolitul Andrei Andreicuţ al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

După pelerinajul ortodox a urmat cel greco-catolic din Gherla până la biserica parohială din Nicula, condus de Episcopul Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla.


Etichete icoanapelerinajMaica Domnuluiminunelacrima

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live