Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Teatru Național Radiofonic pentru copii Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Mai 2015
Vizualizari: 2963
Comentează add

Este cel mai mare pelerinaj din Centrul şi Estul Europei, închinat Fecioarei Maria pe care îl fac anual credincioşii romano-catolici.

Pelerinaj impresionant la Șumuleu Ciuc

radiojurnal

Mii de pelerini participă la procesiunea catolică de Rusalii, de la Şumuleu-Ciuc, în 2008. Foto: Arhivă.

Şi anul acesta, peste o sută de mii de pelerini din întreaga lume au venit la marea procesiune de Rusalii de pe Muntele Şumuleu Mic din judeţul Harghita.

Este cel mai mare pelerinaj din Centrul şi Estul Europei, închinat Fecioarei Maria pe care îl fac anual credincioşii romano-catolici.

Pentru a se închina la statuia din lemn de tei a Sfintei Fecioare, veche de 500 de ani şi considerată făcătoare de minuni oamenii urcă muntele fie în maşini, fie în căruţe sau chiar pe jos, după cum a aflat corespondentul Angela Bârsan, care a discutat cu câţiva pelerini.

Pelerin: Am făcut 50 şi ceva de kilometri.

Reporter: Pe jos?

Pelerin: Pe jos. Am pornit joi dimineaţa, la 8:00 şi am sosit acum. De ce facem asta? Facem din iubirea către Maica Domnului.

Pelerin: Am venit pentru că ştiam că este un pelerinaj foarte important din Europa. Noi am fost şi la Lourdes, ne-am dorit foarte mult să ajungem aici şi Dumnezeu ne-a ajutat să facem lucrul acesta şi am venit pentru liniştea noastră sufletească, pentru un tratament al sufletului. Sunt nişte locuri minunate, sunt oameni minunaţi.

Pelerin: Sunt din SUA. Eu cred că nu sunt cuvinte care ar putea cuprinde semnificaţia. Totul este un miracol.

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este organizat anual pentru a aminti de bătălia din 1556, când credincioşii romano-catolici din câteva scaune secuieşti au reuşit să învingă trupele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană.

Victoria în luptă a fost obţinută cu ajutorul rugăciunilor bătrânilor, femeilor şi copiiilor la Statuia Fecioarei Maria aflată în mânăstirea franciscană de pe Muntele Şumuleu Ciuc, devenită acum loc de pelerinaj.

La pelerinajul de Rusalii din acest an a participat, pentru a treia oară consecutiv şi preşedintele Ungariei, Áder János.


Etichete Stiri CentrupelerinajSimleu Ciuccredicnciosiromano-catoliciFecioara MariaRusaliiUngariaÁder János

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live