Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

22 August 2019
Vizualizari: 296
Comentează add

Ministerul Justiţiei înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile grave contra persoanei.

Pedepse mai aspre pentru infracţiunile grave contra persoanei

diana-surdu

Ana Birchall. Foto: Arhivă.

Ministerul Justiţiei înăspreşte pedepsele pentru infracţiunile grave contra persoanei şi schimbă condiţiile de efectuare a percheziţiilor domiciliare şi regulile de eliberare condiţionată.

Proiectul de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală a fost prezentat, astăzi, de ministrul Ana Birchall şi publicat pe site-ul instituţiei. 

Ministrul justiţiei, Ana Birchall, a declarat că scopul guvernului este de a avea reglementări care să prevină tragedii, precum cea de la Caracal. Astfel, în privința răpirii se propune incriminarea, în mod distinct, cu o pedeapsă de la 2 la 8 ani.

Grupul de lucru de la minister propune creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani, în cazul eliberării condiționate, alături de alte condiții cumulative, precum 25 de ani de închisoare executați efectiv, nu 20 cum prevede actualul Cod Penal. Ministrul justiției, Ana Birchall, a spus că și DIICOT va avea mai multe competențe.

Ana Birchall: Propunem extinderea competenței DIICOT și la variantele agravante ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prin răpire, precum și la infracțiunea de sclavie, având în vedere gravitatea și complexitatea deosebită a acestor fapte.
Reporter: În privința percheziției se propune ca cererea prin care se solicită încuviințarea efectuării percheziției domiciliare să se soluționeze de îndată și nu în 24 de ore, cum este prevăzută acum de lege, în camera de consiliu, fără citarea părților și cu prezenţa obligatorie a procurorului. În privința intervalului orar 20:00-6:00, percheziția va putea fi efectuată și între aceste ore în cazul infracțiunii flagrante ori când percheziția va avea loc într-un local deschis publicului la acea oră.

Aceste modificări urmează a fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă a guvernului.


Etichete pedepseinfractiuni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live