Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

22 Mai 2015
Vizualizari: 415
Comentează add

Parlamentul European vrea relansarea negocierilor privind concediul de maternitate în Uniune, aflate de aproape 5 ani în impas.

PE vrea relansarea negocierilor privind concediul de maternitate în UE PE vrea relansarea negocierilor privind concediul de maternitate în UE - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Intr-o rezoluţie adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg, membrii Parlamentului comunitar cer Comisiei să nu retragă proiectul de directivă europeană privind concediul de maternitate, iar miniştrilor de resort din statele membre să reia discuţiile astfel încât să se ajungă la un acord.

În momentul de faţă, concediul de maternitate este reglementat la nivel european printr-o directivă din 1992, care fixează perioada minimă a acestuia la 14 săptămâni . În octombrie 2008, Comisia a propus o revizuire a legislaţiei, dorind să prelungească durata concediului de maternitate la minimum 18 săptămâni, (cu șase săptămâni obligatoriu) și fixând alocația echivalentă cu salariul întreg.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În 2010, parlamentarii europeni au votat pentru extinderea concediului de maternitate la 20 de săptămâni, plătite integral.

Totuşi, de la sfârşitul lui 2010, Guvernele statelor membre nu au reuşit să ajungă la un acord în acest sens. În decembrie anul trecut, Comisia a dat Parlamentului și miniştrilor un termen de șase luni pentru ajungerea la un acord.

In ce Europă trăim, dacă cele dau naştere sunt penalizate din simplu motiv că devin mame ? In ce Europă trăim dacă a face un copil a devenit sinonim cu sărăcia ?, s-a întrebat în plenul Parlamentului European raportorul Maria Arena .

La rândul ei, Zanda Kalnina –Lukasevica, reprezentând preşedinţia letonă a Uniunii, a afirmat:

Preşedinţia Consiliului European nu poate acţiona singură. Este nevoie de voinţă din partea statelor membre, aşa cum în Parlament este nevoie de voinţă din partea membrilor.

Ţările care se opun prelungirii concediului la 20 de săptămâni, în special Marea Britanie şi Franţa, au apreciat încă din 2010 că acest lucru ar induce costuri suplimentare importante, într-o perioadă de dificultăţi bugetare în Europa. Iar opinia nu s-a schimbat între timp.

În cazul în care Comisia Europeană retrage proiectul de directivă, parlamentarii europeni vor fi nevoiţi să depună o nouă iniţiativă legislativă până la sfârşitul anului. 


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia EuropeanaStrasbourgconcediul de maternitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live