Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE vrea o scară de etichetare energetică unică a aparatelor casnice

Parlamentarii europeni vor reguli mai clare şi mai simple pentru etichetele privind eficienţa energetică a aparatelor casnice.

PE vrea o scară de etichetare energetică unică a aparatelor casnice

Articol de Mihaela Mihai, 06 Iulie 2016, 07:39

Parlamentarii europeni vor reguli mai clare şi mai simple pentru etichetele privind eficienţa energetică a aparatelor casnice.

O dezbatere a fost organizată în plen la Strasbourg.

Membrii Parlamentului European spun că este nevoie de scară de etichetare energetică unică a aparatelor casnice, fie că este vorba de maşini de spălat, frigidere, aspiratoare sau televizoare.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

În momentul de faţă, toate aceste produse se găsesc în magazinele din Uniunea Europeană etichetate diferit, de la A la G, dar şi de la A plus până la A cu trei de plus. Europenii nu mai ştiu care sunt care sunt aparatele cu cel mai mic consum de energie şi nu mai pot face achiziţii în cunoştinţă de cauză.

Într-o dezbatere organizată în sesiune plenară la Strasbourg, parlamentarii europeni au cerut reîntoarcerea la bine-cunoscuta și eficienta scară de etichetare de la A la G, cu informaţii clare privind consumul de kilowaţi pe oră.

Ei spun că revizuirea etichetei energetice va genera economii suplimentare echivalente cu consumul anual de energie al celor trei ţări baltice la un loc.

Propuneri în acest sens au fost făcute anul trecut și de Comisia Europeană. Statisticile arată că 85 la sută dintre consumatorii europeni țin cont de clasa energetică atunci când cumpără un produs. Sistemul a încurajat în același timp inovarea, mai spune executivul comunitar.
Comisia și-ar dori în plus și o bază digitală de date pentru noile produse eficiente din punct de vedere energetic. S-ar ajunge astfel la creșterea transparenței și la o supraveghere mai bună a pieței de către autoritățile naționale.

Puse în practică, toate aceste măsuri ar duce la creșterea eficienței energetice în Uniunea Europeană, în paralel cu dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Ar fi și o modalitate simplă de a reduce dependența de furnizorii externi de energie. Uniunea importă mai mult de jumătate din energia pe care o consumă.

Noile reguli vor fi supuse la vot mâine în plen, dar va mai trece o perioadă până când vor fi puse în aplicare. În momentul introducerii, produsele aflate deja pe piață vor continua să fie comercializate fără nicio schimbare. Noile aparate vor fi vândute conform noii scări. Etichetele vechi vor fi eliminate de către comercianţi.