Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE URMELE EROILOR: Tabla Buții - 100 de ani

Documentarul Radio România Actualități despre eroii căzuți în luptele din Pasul Tabla Buții în 1916 face parte din ciclul "Pe urmele Eroilor".

PE URMELE EROILOR: Tabla Buții - 100 de ani
Foto: Sergiu Șteț.

Articol de Sergiu Şteţ, 21 August 2018, 18:46

AUDIO: Documentar.

În fiecare an pe data de 6 august, de Schimbarea la Față a Domnului, câteva mii de persoane (mai multe în anii în care 6 august cade într-o zi de sâmbătă sau duminică) participă în Pasul Tabla Buții la ceremonii de comemorare a eroilor care au și-au dat viața în luptele care au avut loc acolo în vara și toamna anului 1916.

Bătăliile din zonă nu au notorietatea celor de la Mărăști-Mărășești-Oituz dar asta și pentru că Trecătoarea Tabla Buții este și a fost foarte puțin umblată în ultimii 100 de ani. Practic, cei care ajung la Tabla Buții pot vedea un platou alpin - fost câmp de bătălie din Primul Război Mondial - aproape neatins, modificat doar de trecerea timpului și de intemperii. Inclusiv tranșeele se văd clar la peste 100 de ani după ce soldații le-au săpat, fiind doar mai puțin adânci datorită aluviunilor aduse de ploi în anii care au trecut de când ultimii soldați le-au abandonat și s-au retras spre Est, la începutul lunii decembrie a anului 1916.

Dacă astăzi Trecătoarea Tabla Buții este căzută în uitare, doar cei din regiune știind de existența ei, nu a fost întotdeauna așa. Drumul de căruțe care traversa Tabla Buții a fost folosit încă de pe vremea Imperiului Roman pentru a face legătura între Muntenia și Transilvania, dar și între Muntenia și Moldova către zona Buzăului. Drumul comercial a fost ulterior folosit secole de-a rândul. De altfel, la Tabla Buții există ruinele unei cetăți medievale care se presupune că ar fi apărat vama din zonă. Chiar numele de Tabla Buții vine de la tăblițele cu care se marcau în vama de la granița dintre Muntenia și Transilvania butoaiele sau "buțile" cu care comercianții își transportau marfa. În zona Tablei Buții se întâlnesc pe o distanță de mai puțin de 2 kilometri granițele a patru județe: Brașov, Buzău, Covasna și Prahova.

Importanța Trecătorii (sau a Pasului cum i se mai spune) Tabla Buții a scăzut însă în vremurile mai apropiate de zilele noastre odată cu dezvoltarea mijloacelor de transport care au dus la dezvoltarea rapidă a unor rute apropiate care fac legătura între Muntenia și Transilvania, precum Valea Prahovei.

Tocmai de aceea în luptele dintre Armata Română și forțele Puterilor Centrale Pasul Tabla Buții a avut o importanță strategică mai mică decât cele din zona Predealului. După 15 august 1916 efective ale Armatei Române au trecut la ofensivă către Brașov și Țara Bârsei. Documentele militare amintesc de formarea "Grupului Tabla Buții" cu un total de aproximativ 3.000 de militari care cuprindea efective din Regimentul 8 Infanterie și Divizia a 5-a alături de efective ale Corpului III Armată.

Luptele au durat până pe 4 decembrie și Grupul Tabla Buții a reușit să-și mențină, în linii mari, pozițiile. Pe 4 decembrie 1916 s-a ordonat însă abandonarea Pasului Tabla Buții și retragerea spre est, către Moldova, pentru pregătirea apărării pe alte aliniamente.

În urmă au rămas sute de morți. Datele la care am avut accces indică aproape 100 de eroi înmormântați în cimitirul de la Tabla Buții aflat la peste 15 kilometri de cele mai apropiate localități: Slon , comuna Cerașu județul Prahova, sau Cheia, județul Prahova. Înființarea cimitirului de la Tabla Buții este o poveste deosebită în sine.

(CLICK PENTRU POVESTEA CIMITIRULUI) Povestea Cimitirului Eroilor de la aproape 1.400 de metri altitudine așternută pe hârtie de preotul-învățător Ioan Vasilescu din satul Slon, comuna Cerașu din județul Prahova, o puteți afla chiar de aici. O poveste despre oameni și copii cum rar se mai găsesc în zilele noastre

Alți aproape 300 de eroi, o parte dintre ei necunoscuți, sunt înmormântați în Cimitirul Eroilor de la Vălenii de Munte, județul Prahova, fiind aduși acolo de la spitatele de campanie care funcționau în zonă și de la mai multe cimitire în care au fost inițial înhumați în regiunea respectivă.

Istoricul Traian Cepoiu din comuna Cerașu, pe raza căreia se află Cimitirul Eroilor de la Tabla Buții (la 21 de kilometri din centrul comunei), susține că a găsit în arhive, după desecretizare, documente pe baza cărora numărul celor căzuți în luptele de la Tabla Buții ar fi mult mai mare decât cel știut. Traian Cepoiu lucrează deocamdată la o carte-document pe această temă care ar urma să fie tipărită în scurt timp astfel că nu vă putem oferi alte date mai precise.

Documentarul Radio România Actualități despre eroii căzuți în luptele din Pasul Tabla Buții în 1916 face parte din ciclul "Pe urmele Eroilor" în cadrul manifestărilor și proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de Guvernul României și derulate cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Povestea Cântării Cântărilor
Documentare 22 Aprilie 2022, 10:08

Povestea Cântării Cântărilor

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm...

Povestea Cântării Cântărilor
Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300