Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorina Man

12 Septembrie 2018
Vizualizari: 2652
Comentează add

Ideea acestui documentar pornește de la o carte, publicată de editura "Martor" a Muzeului Național al Țăranului Român.

PE URMELE EROILOR: Scrisori de pe front PE URMELE EROILOR: Scrisori de pe front - Conține audio

sorina-man

Ideea acestui documentar pornește de la o carte, publicată de editura "Martor" a Muzeului Național al Țăranului Român. În paginile volumului descoperim , cu emoție, gândurile și trăirile participanților la Marele Război așa cum au fost ele redate în notele, scrisorile ori jurnalele scrise în tranșee, în spitalele de campanie, în prizonierat ori în preajma liniei întâi, documente păstrate cu grijă în cufărul prețios al amintirilor de familie sau în diverse arhive.

 

Împreună cu Mirela Florian, inițiatoarea și realizatoarea proiectului, răsfoim această "carte a omenescului desăvârșit" din timpul Marelui Război.

 AUDIO:

"Am început acest proiect , pornind de la un fapt simplu. În 2014 se împlineau 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial și am vrut să știu mai multe în legătură cu acest lucru. Am vrut să văd ce se întâmpla în urmă cu 100 de ani , cum erau românii atunci și ce fel de viață trăiau ei, cum au suportat  totul.

Cred că în cărțile de istorie nu găsim lucrurile pe care le căutam eu, adică ce se întâmpla cu omul obișnuit sau chiar cu omul care lua deciziile importante. Nu știm, poate mai aflăm puțin din literatură dar cel mai mult aflăm din notițele lor făcute personal în perioada aceea. De aceea am căutat scrisori, jurnalele dar am primit și memorii și un fel de dări de seamă ale preoților de pe front și ale prizonierilor. Foarte mulți prizonieri au murit dar unii s-au întors și trebuiau să descrie cum a fost momentul când au fost luați prizonieri și cum a fost tratamentul pe care l-au primit." (M.F.)

În însemnările acestor oameni - țărani care abia știau să scrie, meseriași, preoți, studenți, învățători, mici funcționari sau militari de carieră - aflăm detalii și istorii de pe front dar și toată gama de sentimente care le sfâșiau sufletele, dorul de casă, năduful, disperarea, furia, prieteniile, ura față de dușmani, rugăciunile către bunul Dumnezeu , durerile provocate de răni și boli, foamea cruntă, păduchi, mizerii și rele tratamente și câte și mai câte.

"În manuale și în cărțile de istorie, timp de un secol, indivizii au fost ignorați cu desăvîrșire, suferințele personale s-au pierdut în marea cenușie a armatelor, a mulțimilor în derivă, a bătăliilor celebre.

Ca de atâtea ori, în timpuri sumbre, greul a rămas pe umerii soldaților și ofițerilor de pe front care, cu tot gustul amar al înfrângerilor, în toată agonia retragerilor, au continuat să lupte și să se lase duși de apă, de șuvoi, plutind ca niște frunze într-o vîltoare uriașă, de neimaginat.

Sub haina fiecăruia dintre ei, undeva, în stânga-sus, la piept, bătea o inimă pusă pe jar, perpelită în fel și chip." , remarcă scriitorul Mircea Florian.

Documentarul aduce în prim-plan acest omenesc.

"Sunt fragmente mai mari sau mai mici din viețile celor care au trăit acum 100 de ani, cu toate ale lor. Ar fi recomandabil să se citescă această carte cu sufletul. Dacă o citim ca pe o informație doar, ea poate să treacă pe lângă noi , dar , dacă o citim cu sufletul, poate să ne facă mai buni, să ne facă să ne descoperim, să avem ochi pentru a vedea cine au fost cei din care ne tragem, cine au fost stră-stră-bunicii noștri, unde am ajuns și cine suntem." (M.F.)

Documentarul " Scrisori de pe front " , realizat de Sorina Man, face parte din ciclul  " PE URMELE EROILOR " , în cadrul manifestărilor și proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de Guvernul României și derulate cu sprijinul ministerului Culturii și Identității Naționale.


Etichete pe urmele eroilorScrisori de pe front

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live