Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simona Şerbănescu

29 Octombrie 2018
Vizualizari: 3437
Comentează add

Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial și o prietenie în vreme de război- Octavian Goga și Ady Endre.

Pe urmele eroilor: Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial Pe urmele eroilor: Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial - Conține audio

simona-serbanescu

Foto: Radio România.

Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial și o prietenie în vreme de război- Octavian Goga și Ady Endre.

Totul sau nimic- era crezul tinerilor plecați pe frontul Marelui Război, mulți dintre ei voluntar.  Nu au lipsit marii scriitori, care au scris nu doar pagini ale literaturi române, ci și pagini de istorie. Unii dintre ei au devenit eroi, alții au pierdut, mulți nu au mai apucat să se întoarcă în fața colii de hârtie:  au scris, doar cu sânge, pe câmpul celor mai tragice bătălii ale primului război mondial.

Jurnalul lui George Topârceanu, paginile romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război scris de Camil Petrescu sunt, de fapt, ecoul realității: al dezastrului de la Turtucaia sau al ofensivei din septembrie 1916, de la Predeal. Paginile scriitorilor care au scăpat. Au rămas însă, câte mii de pagini nescrise, ale celor care au pierit: poeții Mihail Săulescu, Constantin Stoika, Ion Trivale, Andrei Naum sau Ion Grămadă.

George Topârceanu, Octavian Goga şi Camil Petrescu sunt cei mai cunoscuţi scriitori de pe frontul Primului Război
Mondial. George Topârceanu a fost luat prizonier de bulgari, în timp ce Camil Petrescu şi-a pierdut auzul la o ureche în urma experienţei de pe front. Octavian Goga s-a înrolat în armata română şi a luptat pe frontul din Dobrogea, reuşind  să supraveţuiască bătăliei de la Turtucaia. După război a fost nevoit  să fugă în Franţa, a revenit la începutul anului 1919, iar la sfârşitul anului 1937, Octavian Goga a devenit prim-ministru al României, până în februarie 1938.

Din Rășinarii Sibiului, iremediabil legat de sat, a urmat gimnaziul și liceul maghiar din Sibiu, dar s-a transferat,  în urma unui conflict național, la liceul românesc de la Brașov, unde și-a luat Bacalaureatul în 1900. 

Au urmat Studiile universitare la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta și studiile la Universitatea din Berlin, cu o bursă acordată de Asociația Astra. Toate acestea aveau să-i influențeze deciziile și legăturile vieții, prieteniile și poate eșecurile de mai târziu. 

Goga, cel care și-a atras antipatia imperiului Austro Ungar, a fost, alături de poetul maghiar Ady Endre, poate printre foarte puținii în contradicție cu valul din țară  Prietenia dintre cei doi scriitori nu avea la bază doar  preţuirea literară comună, ci și idealuri care se opreau atunci când naționalismul fiecăruia intra în joc. Iar prietenia avea să reziste și să se vadă, târziu, și mult mai profund. Iar astăzi, conacul  lui Ady Endre de la Ciucea este domeniul care  a devenit muzeu și casă memorială dedicată poetului Octavian Goga,  fiind și locul în care acesta este înmormântat.

AUDIO: Un documentar semnat de Simona Șerbănescu


Etichete pe urmele eroilorscriitori români pe frontul Primului Război Mondial

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live