Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Enache

13 Septembrie 2018
Vizualizari: 2668
Comentează add

În prima jumătate a anului 1944 întreaga populaţie din localitatea Ilva Mică a fost evacuată.

PE URMELE EROILOR: PE LINIA ARPAD-VONAL, LA ILVA MICĂ PE URMELE EROILOR: PE LINIA ARPAD-VONAL, LA ILVA MICĂ - Conține audio

costin-enache

Foto: Costin Enache

La doar 21 de ani şi 8 luni după Marea Unire, România pierdea în urma dictatului de la Viena jumătate din Transilvania, Basarabia întreagă, nordul Bucovinei şi Cadrilaterul.

Dramele şi tragediile trăite de românii din aceste teritorii sunt nenumărate, multe dintre ele neştiute, însă unele pot fi şi trebuie...povestite!

La Ilva Mică, în judeţul Bistriţa-Năsăud, la fel ca în toată zona de nord şi est a Transilvaniei, au fost constituite de către noua administraţie maghiară aşa numitele „munkaszolgalat” – detaşamente de muncă forţată, formate din români şi evrei.

AUDIO:

Cu mâinile acestora au construit horthyştii ceea ce se numeşte linia Arpad-Vonal, o reţea de galerii subterane, buncăre, cazemate şi amplasamente pentru artilerie grea, reţea care se întindea pe circa 600 Km de la curbura Carpaţilor în sud până înspre Slovacia şi Polonia la nord.

În prima jumătate a anului 1944 întreaga populaţie din localitatea Ilva Mică a fost evacuată, iar
meşterii aduşi din toată Transilvania au fost puşi să semneze şi dea şi declaraţie verbală că nu vor vorbi niciodată despre fortificaţiile pe care urmau să le construiască aici.

Deşi s-au retras în grabă, de frică să nu cadă în încercuire, horthyştii au luat cu ei toate arhivele din comună, inclusiv planurile complete ale liniei Arpad-Vonal, dar şi lista celor care şi-au pierdut viaţa cărând balastru ori săpând în stâncă.

Şi în ziua de azi aceste date au caracter de „secret de război”...

Costin Enache a coborât în adâncurile dealului Strâmba, pe urmele... celor care au săpat galeriile principale ale fortificaţiilor din zonă.


Etichete pe urmele eroilorIlva Mică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live