Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

George Popescu

22 Octombrie 2018
Vizualizari: 4191
Comentează add

Unitatea lingvistică, teritoriul şi memoria întregesc sau dau caracterul conştiinţei noastre istorice ca naţiune şi popor.

Pe urmele eroilor: „Memorie şi conştiinţă istorică” la Centenar Pe urmele eroilor: „Memorie şi conştiinţă istorică” la Centenar - Conține audio

george-popescu

AUDIO: Documentar.

Unitatea lingvistică, teritoriul şi memoria întregesc sau dau caracterul conştiinţei noastre istorice ca naţiune şi popor.

Adiacente sunt sentimentele, curajul, subsidiaritatea patrimonială şi moştenirea spirituală.

Bunuri – dacă le putem numi astfel – care trec de la o generaţie la alta pentru a oferi identitate şi trăinicie a efortului creator al unui popor.

Individual suntem legaţi de locul în care ne-am născut, avem părinţi, rude, prieteni şi idealuri care ne asociază şi ne solidarizează, ne definesc ciclurile evoluţiei individuale şi colective în egală măsură.

Un popor fără conştiinţă socială şi istorică e o masă aglutinată sau pe cale de pieri spunea în câteva cuvinte accesibile un invitat al documentarului de faţă.

Coeziunea unui popor şi implicit stabilitatea conştiinţei sale istorice este dată şi de priceperea cu care elitele oferă frecvent soluţii pentru conservarea apartenenţei naţionale şi a identităţii de neam.

Implacabil, elitele sunt un produs al acelui popor şi naţiune, aşadar, rezultatele într-o perioadă istorică sau alta sunt influenţate de calitatea intelectuală a fruntaşilor.

Ilustrarea conştiinţei istorice a unei naţiuni poate fi redată printr-un exemplu cât se poate de simplu şi comun, însă nu banal: la naştere avem un nume autentificat, un rost şi un obiectiv specific. Ştiim cine suntem , de unde venim şi ce avem de făcut. Sunt printre primele certituini din parcursul individual al conaţionalului.

La o scară mai mare, aceste caracteristici însoţesc şi evoluţia unei naţiuni şi a unui popor.

Conştiinţa istorică se dobândeşte nu numai prin apartenenţă la un tip de civilizaţie, ci şi prin educaţie. O educaţie stăruitoare care începe cu cei şapte ani de-acasă şi continuuă în şcoală, indiferent de nivelul ei.

E datoria părinţilor să insufle copiilor dorinţa de cunoaştere a trecutului, fie acesta glorios, fie mai puţin eroic, ca mai apoi, şcoala să-i desăvârşească caracterul atât de necesar în toate întreprinderile cerute în viaţă.

Invitaţii din documentarul de faţă încearcă să ofere o măsură nivelului conştiinţei istorice aşa cum este aceasta percepută şi să atragă atenţia asupra pericolelor care ne pândesc atunci când lipsa exersării memoriei şi xenofilia depăşesc pragurile firescului.

Secolele al XV-lea, al XV-lea, unele momente din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea şi veacul al IX-lea prin analiza obiectivă a istoricului sunt meritorii pentru naţiunea noastră, de care nu avem a ne ruşina, dimpotrivă de a le reaminti ori de câte ori este nevoie.

Defetismul este opusul patriotismului şi merită sancţionat, căci slăbeşte puterea unei naţiuni, o poate contamina şi o poate transforma într-o victimă previzibilă şi uşoară pentru adversari.

Invitaţi :

preşedinte al Academiei Române, prof. univ dr. Ioan Aurel Pop

dr. Liviu Ţăranu, cercetător istoric CNSAS

dr. Florian Banu, cercetător istoric CNSAS

dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga"

Adrian Pandea, director al Editurii Militare

prof. univ. dr. Radu Baltasiu, Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti

Documentarul de faţă face parte din seria „ pe urmele eroilor Marii Uniri”, un proiect Radio România cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.


Etichete pe urmele eroilorMemorie şi conştiinţă istoricămarea unire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live