Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Simona Şerbănescu

15 August 2018
Vizualizari: 2541
Comentează add

Corpul Voluntarilor Ardeleni- un documentar Radio România Actualități.

Pe urmele eroilor: Corpul Voluntarilor Ardeleni Pe urmele eroilor: Corpul Voluntarilor Ardeleni - Conține audio

simona-serbanescu

Voluntari ardeleni în Armata Română.

AUDIO: Documentar.

O pagină de istorie demnă de un roman de aventuri, pe nedrept tăinută de istoria mistificată, dar scrisă cu determinare, a justificat principiul moral că sufletul unei națiuni este mai tare decât oțelul tunurilor.

„La 27 august 1916, cel puțin 30 de mii de tineri din Transilvania și Bucovina, unii aflați în România, alții refugiați în “țară”, în doi ani de război, prin “vămile tăinuite ale Carpaților”, intrând voluntari în armata României, s-au angajat în fața istoriei, cu entuzismul delirant al biruinței, să moară pentru eliberarea Transilvaniei și Bucovinei. Prin voluntariatul lor, armata română reprezenta o unitate națională a tuturor românilor.” - nota în memoriile sale Elie Bufnea, ofițer al Armatei Regale Române în timpul Primului Război Mondial. Una dintre cele mai emoționante pagini de istorie scrise, până la urmă, de românii hotărâți, indiferent de consecințe, să meargă până la capăt.

În martie 1917 s-a anunţat oficial constituirea Corpului Voluntarilor Români din Rusia, la Darniţa. Voluntarii au semnat un angajament prin care se puneau cu “trup şi suflet în slujba patriei adevărate”. Acest angajament, cu conţinut de jurământ militar, sublinia hotărârea fermă a ardelenilor şi a bucovinenilor de a deveni “ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi români, cu aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi cei din armata română”.

„Astăzi, când noi românii, ca şi celelalte neamuri subjugate, ne-am convins definitiv că nouă nu ne mai este posibilă existenţa în cadrele statului austro-ungar; noi, care, în limbă, în cultură, în structura socială şi în întreaga noastră fiinţă etnică şi politică formăm un trup unic şi nedespărţit cu toate celelalte părţi constitutive ale naţiunii române, cerem cu voinţă nestrămutată încorporarea noastră la România liberă, pentru a forma împreună cu ea, un singur stat naţional românesc [...] Pentru acest ideal ne punem în cumpănă tot ce avem, viaţa şi averea noastră, femeile şi copiii noştri, viaţa şi fericirea urmaşilor noştri. Şi nu ne vom opri, până ce nu vom învinge ori vom pieri.” Scria în manifestul voluntarilor ardeleni de la Darniţa. Cât adevăr avea să se dovedească în fiecare cuvânt al acestui manifest!

Un documentar Radio România Actualități semnat de Simona Șerbănescu, realizat PE URMELE EROILOR, alături de istoricii Marius Cristea, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, Valentin Șerban Orga, directorul Bibliotecii Centrale universitare Lucian Blaga din Cluj Napoca, istoricul Cornel Jurju și jurnalistul Claudiu Pădurean, doctorand în istorie- un documentar realizat în cadrul manifestarilor si proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de Guvernul Romaniei, derulat cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.


Etichete Povestea Eroului necunoscutPe Urmele Eroilorcorpul voluntarilor ardeleni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live