Ascultă Radio România Actualitaţi Live

PE: Serviciile publice online, accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Statele membre vor trebui să transpună această directivă în legislația națională în termen 20 şi una de luni de la intrarea în vigoare.

PE: Serviciile publice online, accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Articol de Mihaela Mihai, 02 Noiembrie 2016, 10:07

Tribunalele, bibliotecile, alături de serviciile publice din statele membre ale Uniunii Europene, trebuie să aibă pagini de internet și aplicații pe telefoanele mobile accesibile şi pentru persoane cu dizabilități sau în vârstă.

Decizia a fost luată de Parlamentul European.

Directiva adoptată cu câteva zile în urmă de membrii legislativului comunitar pleacă de la realitatea că trăim tot mai mult într-o societate digitală, care trebuie să ofere tuturor posibilitatea de a accesa informații și servicii în mediul online.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Texte, fotografii, video-linkuri - sunt informații care apar pe ecran când navigăm pe internet.

Pentru majoritatea utilizatorilor de web, nu există nici o problemă.

Sunt însă milioane de oameni cu deficiențe de vedere sau alte dizabilități, care trăiesc pe internet o cu totul altă experiență.

Pentru ei, texul se transformă în vorbire, fotografiile în cuvinte, iar mișcările capului înlocuiesc cursorul mouse-ului.

'Accesibilitatea internetului va fi de acum înainte lege pentru toate site-urile guvernamentale', este de părere raportoarea cehă Dita Charanzov.

Ea speră ca şi paginile de internet private care oferă servicii publice să se supună cât mai curând acelorași norme. În practică ar fi vorba despre descrieri în imagini pentru persoanele cu dificultăți de vedere sau de subtitrări ale fişierelor audio pentru cei care nu pot citi.

Un 'mecanism de feedback' va trebui să fie înființat pentru a permite utilizatorilor să raporteze nerespectarea prevederilor europene și să ceară ca un document să fie făcut accesibil.

Statele membre vor trebui să transpună această directivă în legislația națională în termen 20 şi una de luni de la intrarea în vigoare.

Apoi acestea vor avea un an la dispoziție pentru a aplica prevederile în cazul paginilor de internet noi, doi ani pentru a le aplica paginilor de internet existente și aproape 3 ani pentru a le pune în practică în aplicațiile mobile ale organizațiilor din sistemul public.

Statisiticile arată că aproximativ 80 de milioane de persoane care trăiesc în Uniunea Europeană au în momentul de faţă o dizabilitate. Multe dintre ele se confruntă cu obstacole în viaţa de zi cu zi.

Potrivit Parlamentului European, în anul 2020, vor fi 120 de milioane de persoane din Uniunea Europeană, care vor suferi de un handicap sau vor avea dificultăți de acces la internet din cauza vârstei.